Business Internaţional

Bursele europene, la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

14.07.2008, 18:28 15

Bursele europene au inregistrat scaderi pentru cea de-a sasea saptamana consecutiva, atingand cel mai jos nivel din ultimii trei ani pe fondul unui nou record inregistrat de pretul barilului de petrol si al semnalelor privind incetinirea ritmului de crestere economica din regiune, scrie Bloomberg.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,3% saptamana trecuta, ajungand la nivelul de 270,36 puncte. Indicele s-a prabusit cu 26% de la inceputul acestui an, in conditiile in care criza din sistemul financiar a redus valoarea sumelor tranzactionate pe bursele din intreaga lume cu 11.000 mld. dolari (circa 7.000 mld. euro), in ultimele sase luni.
In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut saptamana trecuta cu 1,7%, pana la 11.100, 54 de puncte, in timp ce Standard & Poor's a pierdut 1,9%, pana la 1.239,49 puncte.
"Piata se afla intr-o pozitie dificila", a declarat Edouard Carmignac, director de investitii in cadrul Carmignac Gestion, care administreaza active in valoare de 24 mld. dolari. "Putem vedea acest lucru foarte clar. Cresterea preturilor materiilor prime reduce puterea de cumparare a consumatorilor si companiilor, creand presiuni inflationiste uriase", a adaugat acesta.
Indicii nationali din toate cele 18 economii vest-europene au inregistrat scaderi in ultima saptamana, cel mai afectat fiind indicele francez CAC 40, care a pierdut 3,9% din valoare. Indicele german DAX a coborat cu 1,9%, iar cel britanic FTSE 100 s-a prabusit cu 2,8%, scaderea totala inregistrata anul acesta ajungand astfel de 22%.
Pretul barilului de petrol a atins un nou nivel record, pe fondul speculatiilor potrivit carora Israelul s-ar pregati de lansarea unui atac asupra iranului. Contractele futures pentru petrolul cu livrare in august au atins, pe Bursa de Marfuri din New York, nivelul record de 147,27 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO