Business Internaţional

Bursele europene scad de sase luni incontinuu

01.03.2009, 17:16 13

Bursele europene au scazut in februarie pentru a sasea luna consecutiv, cel mai lung interval din 2002 incoace, pe fondul temerilor referitoare la inrautatirea recesiunii economice globale, scrie Bloomberg.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 2,3% din valoare, pana la 172,92 puncte, saptamana trecuta, majorandu-si declinul inregistrat in februarie pana la 9,6%. Indicele european a scazut cu 52% de la inceputul lui 2008, in conditiile in care pierderile cauzate institutiilor financiare de actuala criza a creditelor au atins 1.100 mld. dolari, iar Europa, Statele Unite si Japonia au cazut in prima recesiune simultana din perioada postbelica.
In Statele Unite, un nou val de temeri a atins pietele bursiere saptamana trecuta, dupa ce oficialii de la Washington au anuntat ca Produsul Intern Brut al tarii s-a contractat cu 6,2% in ultimul trimestru din 2008. Aceasta este cea mai semnificativa scadere din 1982 incoace. La finele saptamanii trecute, indicele Dow Jones Industrial a pierdut 1,66%, in timp ce Standard&Poor's 500 a scazut cu 2,36.
Producatorul auto francez Renault a inregistrat o scadere cu 9,4% a valorii de piata, pe fondul reducerii ratingului companiei de catre agentia de evaluare financiara Moody's.
"Exista motive solide de ingrijorare pentru investitori", a declarat Kilian Kertanguy, manager de fonduri in cadrul Cholet-Dupont Gestion din Paris. "Toata lumea spune ca nu vor exista vesti pozitive in prima parte a anului."
Saptamana trecuta, indicii nationali au scazut pe 15 din cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX a pierdut 4,3% din valoare in sedinta de vineri, in timp ce CAC 40 din Franta si FTSE 100 din Marea Britanie au coborat cu 1,8%, respectiv 1,5%
Actiunile companiilor farmaceutice au coborat, in medie, cu 7,2%, aceasta fiind a doua cea mai proasta evolutie inregistrata de un sector industrial dupa cel al constructiilor de masini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO