Business Internaţional

Bursele externe s-au mai racorit dupa un august fierbinte

Bursele externe s-au mai racorit dupa un august fierbinte
06.09.2009, 16:37 12

Saptamana trecuta a marcat finalul unei perioade de doua saptamani de cresteri pentru actiunile europene, pe fondul speculatiilor ca ritmul redresarii pietelor de actiuni a depasit perspectivele de crestere a economiei si castigurilor, scrie Bloomberg. Bursa de la New York a urmat acelasi trend.

Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,5 procente, coborand pana la 233,85 puncte in ultima saptamana. Indicele regional a inregistrat totusi o crestere de 48% de pe 9 martie, in contextul in care economiile Frantei si Germaniei au iesit in mod neasteptat din recesiune, iar profiturile unor companii importante, de la Roche Holding, la L'Oreal, au depasit estimarile analistilor.

Cresterea a impins raportul pret-castiguri legat de indice la 44,8, aproape de cel mai ridicat nivel din septembrie 2003, conform datelor Bloomberg.

"Au aparut semne de intrebare daca piata nu a ajuns prea departe, prea rapid, dupa o luna august extrem de buna si daca redresarea este pe cat de sustenabila si solida pe cat o estimeaza pietele", a declarat Richard Hunter, din cadrul Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

 

Perspective bune pentru sfarsitul anului

Analistii din cadrul bancilor Goldman Sachs si UBS si-au majorat estimarile de sfarsit de an pentru actiunile europene, invocand perspectivele de redresare economica si o revenire pe crestere a castigurilor.

Goldman Sachs si-a majorat estimarea privitoare la indicele Stoxx 600 la 260 de puncte de la 235 de puncte, in timp ce Nick Nelson din cadrul UBS si-a ridicat tinta pentru indicele FTSEurofirst 300 la 1.100 de puncte de la 1.000 de puncte.

In ceea ce priveste actiunile americane, acestea au consemnat saptamana trecuta cel mai puternic declin din ultimele doua luni, in frunte cu actiunile din sectoarele financiar si al energiei, pe fondul temerilor ca bancile au inregistrat o crestere mai solida decat cea pe care ar garanta-o perspectivele legate de castigurile acestora si pe fondul scaderii preturilor la petrol.

La finalul saptamanii, actiunile si-au reluat cresterea in conditiile incetinirii ritmului de reducere a numarului locurilor de munca.

Indicele Standard & Poor's 500 a inregistrat o scadere de 1,2 procente pana la 1.016,40 puncte, cresterea inregistrata in acest an reducandu-se astfel la 13 procente.

Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 102,93 puncte, sau 1,1%, atingand un nivel de 9.441,27 puncte. Indicele NASDAQ Composite a scazut cu 0,5% pana la 2.018,78 puncte.

"Oamenii selecteaza actiunile companiilor despre care cred ca vor supravietui si le cumpara, iar la un moment dat trebuie sa survina o pauza, pentru a astepta confirmarea unor castiguri reale", a declarat Scott Tapley, din cadrul 1St Source Investment Advisors.

Bancile au avut scaderea cea mai mare

Actiunile financiare, care au inregistrat mai mult de o dublare in ultimele sase luni, au pierdut saptamana trecuta 3,6%, cea mai puternica scadere din randul a zece grupuri industriale din cadrul indicelui S&P 500. A doua cea mai semnificativa scadere a fost consemnata de actiunile din domeniul energiei, de 2%. Exxon, cea mai mare companie petroliera americana, a inregistrat o scadere de 1,3% a valorii actiunilor, pana la 69,18 dolari. Contractele futures pe titei au scazut cu 6,5%, cea mai puternica scadere din saptamana incheiata pe 10 iulie, pe fondul temerilor ca incetinirea creditarii ar putea afecta redresarea economiei Chinei.

La finalul saptamanii, actiunile americane au inregistrat din nou cresteri, in contextul incetinirii ritmului disponibilizarilor. Angajatorii au eliminat 216.000 de locuri de munca in august, mai putine decat anticipasera economistii si cel mai redus nivel dintr-un an. Rata somajului a urcat la 9,7%, cel mai ridicat nivel din 1983, peste estimarile economistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO