Business Internaţional

Bursele, impulsionate de preluari

21.05.2007, 17:26 13

Actiunile companiilor europene au atins saptamana trecuta cea mai ridicata valoare din ultimii sase ani si jumatate dupa ce companiile au raportat castiguri peste asteptarile analistilor, iar volumul ridicat al preluarilor, de peste 75 miliarde de dolari, a intensificat speculatiile privitoare la incheierea de noi fuziuni in sectoarele media, al constructiilor si automobilelor, relateaza Bloomberg.
Reuters Group a inregistrat o crestere a valorii actiunilor pana la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani in urma ofertei de 17 miliarde de dolari formulate de Thomson. Actiunile Hanson au fost in crestere dupa HeidelbergCement a lansat o oferta de 16 miliarde de dolari pentru companie in cadrul celei mai ample tranzactii anuntate vreodata in industria mondiala a materialelor de constructii.
Actiunile producatorilor de automobile, cu cele mai bune performante din regiune in acest an, au urcat pana la o valoare record dupa ce DaimlerChrysler a anuntat vanzarea diviziei sale americane nerentabile Chrysler.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a castigat 1,1% pana la 393,95 puncte, cel mai ridicat nivel din septembrie 2000. Indicele Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 0,8%, in timp ce Euro Stoxx 50 a avansat cu 1,3%. FTSE 100 a urcat cu 41,1 puncte, echivalentul a 0,6%, pana la 6.620,4 puncte.
Indicii de referinta s-au aflat in crestere in toate cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX a avansat cu 1,7%, iar indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,8%. Indicele britanic FTSE 100 a castigat 1,2 puncte procentuale.
"Valul de preluari este departe de a se fi incheiat", declara Christoph Niesel, din cadrul Union Investment GmbH din Frankfurt.
Pana acum in acest an, preluarile si fuziunile din Europa au atins o valoare de 1.170 de miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg.
Din cele 38 de companii incluse in Stoxx 50 care si-au facut publice castigurile pe primul trimestru, 26 au avut rezultate peste asteptari. Profiturile in Europa ar putea avansa cu 6% in 2007, conform FactSet Research Systems.
Actiunile companiilor cehe au inregistrat cele mai semnificative cresteri din Europa centrala si de est. Valoarea actiunilor CEZ a urcat dupa ce cea mai mare companie ceha de utilitati a raportat profit pe fondul majorarii preturilor la energie. Indicele ceh PX a avansat cu 1,4% pana la 1.840,00 de puncte.
Actiunile companiilor americane s-au aflat in crestere pentru a 7-a saptamana consecutiva, cea mai lunga perioada de crestere inregistrata din 2004 incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO