Business Internaţional

Bursele rusesti au fost trantite la pamant de deprecierea pretului petrolului

26.10.2008, 18:04 13

Actiunile listate pe bursele rusesti s-au prabusit la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul unei miscari similare inregistrate pe pietele de capital din intreaga lume, exacerband turbulentele de pe piata valutara si cea a obligatiunilor din fosta republica sovietica, scrie Bloomberg. Decliul burselor vine pe fondul continuarii prabusirii abrupte a pretului petrolului.

Titlurile Sberbank, cea mai mare banca a tarii, au pierdut 24% din valoare, in conditiile in care randamentul pentru obligatiunile emise de guvernul rus s-a majorat. In acelasi timp, actiunile Rosneft s-au prabusit odata cu pretul barilului de petrol. Indicele Micex, denominat in ruble, a coborat cu 14%, pana la 513,62 puncte, inregistrand a zecea saptamana consecutiva de declin. Indicele RTS, denominat in dolari, a pierdut de asemenea 14% din valoare, ajungand la nivelul de 549,43 puncte. Ambele piete de capital de la Moscova si-au suspendat sedintele de tranzactionare, reprezentantii acestora anuntand ca operatiunile vor fi reluate, cel mai probabil, pe 28 octombrie.
Randamentul pentru obligatiunile cu scadenta la 30 de ani emise de guvernul de la Moscova a urcat pana la 12,49%, cel mai inalt nivel inregistrat din 2001 incoace, dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor's a anuntat ca a redus perspectiva de credit a Rusiei de la "stabil" la "negativ". Moneda nationala, rubla, s-a depreciat pana la 27,09 unitati pentru un dolar, cel mai scazut nivel din 2006 incoace. "Toate aceste temeri legate de deprecierea pretului petrolului, de devalorizarea rublei si de scaderea perspectivelor de crestere a veniturilor pun si mai multa presiune asupra valorii activelor rusesti", a declarat Chris Weafer, strategul-sef al UralSib Financial, din Moscova. "Pentru investitori petrolul este un factor determinant, in conditiile in care totul depinde de veniturile incasate din exportul de petrol."
Petrolul cu livrare in decembrie a coborat vineri cu 3,14 dolari sau 4,6% pe bursa din New York, ajungand la 64,7 dolari pe baril, in conditiile amplificarii temerilor potrivit carora reducerea productiei de titei de catre statele membre ale OPEC nu va avea capacitatea de a stopa reducerea cererii si implicit a pretului.
Actiunile Rosneft, cea mai mare companie petroliera rusa, s-au prabusit cu 14,2 ruble (12 eurocenti), pana la nivelul de 84 de ruble (2,45 euro), inregistrand un nou minim record. Actiunile Sberbank au coborat pana la 17,5 ruble (0,51 euro), ajungand cu 84% sub nivelul record inregistrat in iulie 2007. Titlurile VTB Group, cea de-a doua mare banca a tarii, au pierdut 9,4% din valoare.
In acelasi timp, raportul pret/castiguri inregistrat de actiunile tranzactionate in cadrul indicelui RTS se afla la doar un sfert din valoarea inregistrata cu un an in urma. "Dincolo de actiunile bursiere, exista o serie de obligatiuni care se tranzactioneaza la valori mult diferite de valorile istorice normale", a declarat Ron Smith, strategul-sef al Alfa Bank din Moscova. "Preturile nu au mai inregistrat valori normale inca din luna august", a adaugat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO