Business Internaţional

Bursele si lira turceasca, in cadere libera

19.03.2003, 00:00 44

La inceputul saptamanii lira turceasca si bursele din Turcia s-au prabusit la minime record, ca reactie la refuzul Statelor unite de a mai acorda un ajutor economic de miliarde de dolari economiei stagnante a tarii. Lira a pierdu 3,6% din valoarea sa, ajungand la cursul de 1.710.000 pentru un dolar, cel mai saczut nivel din iulie 2002. Indicele bursier reprezentativ pentru piata din Turcia a pierdut aproape 11%, pana la 9.483 puncte, cea mai joasa valoare din octombrie.
Lira s-a depreciat dupa ce noul guvern turc a indicat ca nu va cere parlamentului sa analizeze o noua motiune care sa permita stationarea a 62.000 de trupe americane, in schimbul unui ajutor financiar de la Washington, in valoare de 30 miliarde dolari.
Cu toate ca Turcia a semnat un acord de imprumut de 16 miliarde de dolari cu Fondul Monetar International, fonduri suplimentare sunt extrem de necesare pentru a scoate economia din stagnarea provocata de scaderea veniturilor din turism, explozia pretului petrolului si cresterea dobanzilor percepute la imprumuturi.
Desi temerile legate de riscurile geopolitice ale izbucnirii razboiului cu Irakul au influentat pietele in ultima luna, dintre tarile Orientului Mijlociu care vor fi afectate direct de razboi, doar Turcia a suferit o deteriorare semnificativa a stabilitatii sale luna aceasta.
Intr-o miscare neasteptata, Parlamentul turc a respins pe 1 martie o motiune guvernamentala de a permite accesul trupelor americane langa granita cu Irakul, periclitand sansele de a primi ajutorul economic de la Washington. Stabilitatea Turciei a fost in continuare afectata de decizia unei instante de judecata de a interzice Partidul popular democrat (HADEP), de orientare pro-kurda, pe motivul legaturilor cu grupari secesioniste. Aceasta decizie pericliteaza relatiile Turciei cu Uniunea Europeana si sansele sale de a fi acceptata in zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO