Business Internaţional

Bush a reusit sa panicheze si mai mult pietele financiare

30.01.2003, 00:00 15

Bursele lumii au asteptat ieri cu respiratia taiata discursul presedintelui Statelor Unite George W. Bush cu privire la pozitia statului american vizavi de subiectul Irak. Mesajul presedintelui, care sugera ca Statele Unite ar putea porni singure la razboi impotriva Irakului, i-a alertat si mai mult pe investitori. Indicii bursieri au scazut rapid, dolarul a inceput din nou sa se deprecieze, aurul si petrolul au urcat.
Toate pietele bursiere ale lumii, cu exceptia celei americane, unde sedinta se incheiase, au scazut brusc dupa ce presedintele american a sugerat in discursul sau ca razboiul cu Irakul este aproape.
Presedintele american a aratat in mod clar ca tara sa este pregatita pentru o actiune militara, cu sau fara sprijinul Organizatiei Natiunilor Unite.
"Ne vom consulta cu restul statelor ONU, dar sa nu intelegeti gresit: daca Saddam Hussein nu va consimti la dezarmare totala, Statele Unite vor lua o astfel de initiativa, pentru siguranta populatiei americane si pentru asigurarea pacii in intreaga lume", a aratat Bush.
Investitorii asteapta acum rezultatele reuniunii de maine dintre liderul SUA si principalul sau aliat, premierul britanic Tony Blair, in cadrul careia s-ar putea decide lansarea unui atac asupra Irakului.
Cel mai important indice bursier al pietei londoneze, FTSE 100, a care se afla deja la cea mai mica valoare din ultimii sapte ani, a mai pierdut 90,1 de puncte, la 3.999 de puncte, dupa numai o ora de la inceperea sedintei.
La Paris, bursa franceza a deschis in scadere cu in jur de 1% la 2.773 de puncte, iar indicele german Frankfurt Dax a coborat cu 2% la 2.618 puncte.
In Tokyo, actiunile au scazut cu peste 2% la un minim pe ultimele 11 luni.
Discursul lui Bush a avut loc dupa inchiderea bursei americane. Marti, inainte de discursul presedintelui, bursa americana a reusit sa urce fiind impulsionata de o serie de rapoarte financiare din partea unor companii precum Procter&Gamble Merck si Xerox.
Ieri, insa, dupa discurs, majoritatea analistilor se asteptau ca bursa sa deschida in scadere.
Atentia investitorilor a fost indreptata si catre Rezervele Federale (Fed), care uramu ieri sa decida cu privire la rata de referinta a dobanzii. Analistii erau de parere ca ratele vor ramane neschimbate.

Cheia redresarii
In discursul sau, presedintele SUA a mai vorbit si despre situatia economica a Statelor Unite. El a subliniat ca programul propus in luna decembrie 2002, in valoare de 674 de miliarde de dolari, reprezinta cheia redresarii si cresterii economice.
"Economia americana creste atunci cand populatia are mai multi bani de cheltuit si de investit. Si cea mai buna modalitatea de a asigura aceste venituri este de a nu plati prea mult statului", a aratat Bush.
Printre masurile incluse in programul presedintelui american se numara scutirea de impozite a dividendelor acordate de companii actionarilor si reducerea taxelor pe care trebuie sa le plateasca familiile cu copii si persoanele casatorite.
Mitch Daniels, directorul Biroului de Administratie si a Bugetului de la Casa Alba (Office of Management and Budget - OMB), a avertizat ca Statele Unite ar putea inregistra deficite bugetare record de peste  300 de miliarde de dolari, in anii fiscali 2003 si 2004, chiar si in cazul in care SUA nu va declansa un razboi impotriva Irakului.

Dolarul pierde din nou
Dolarul s-a depreciat din nou ieri la 1,0876 dolari pe euro, dupa ce presedintele american George W. Bush a realimentat temerile privind iminenta unui razboiului impotriva Irakului.
Cursul dolarului a scazut semnificativ, in timpul discursului liderului de la Casa Alba, pe fondul zvonurilor ca presedintele american s-ar putea folosi de aceasta ocazie pentru a declara razboi administratiei de la Bagdad.
"Piata internationala este afectata in continuare de riscul unui razboi. Eventualele discutii si decizii in favoarea unei astfel de actiuni ar putea impinge moneda europeana peste pragul psihologic de 1,1 dolari pe unitate", a avertizat Junya Tanase, de la JP Morgan Chase.
"Dolarul a coborat considerabil si inainte de discursul presedintelui SUA. Continutul acestuia, care a confirmat in mare parte asteptarile investitorilor, precum si absenta unei declaratii de razboi au condus la o stabilizare a cursului de schimb. Daca Statele Unite vor lansa in mod individual un atac militar asupra Irakului, am putea asista la o intensificare a achizitiilor de dolari", a apreciat Motoshi Imura, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi.
La randul sau, analistul Bhanu Baweja, de la UBS Warburg din Singapore, a apreciat ca probabilitatea declansarii unui razboi a ramas aceeasi, in urma discursului presedintelui american.
El au adaugat ca pietele isi indreapta acum atentia catre data de 5 februarie, cand se va reuni Consiliul de Securitate al ONU, la cererea SUA. In cursul acestei intruniri, secretarul amerian de Stat Colin Powell va prezenta probe care dovedesc ca Irakul fabrica arme de distrugere in masa.

Aurul si petrolul, in sus
Mesajul lui Bush nu a avut insa un efect negativ pentru toate activele. Imediat dupa discurs, aurul si petrolul au inceput sa urce.
Contractele futures pe petrol de la busa din New York au crescut la 32,8 dolari pe baril.
Pretul la petrol s-a mentinut peste 30 dolari pe baril in ultimele saptamani din cauza temerilor comerciantilor ca razboiul va duce la reducerea aprovizionarii din Orientul Mijlociu.
Dupa discursul presedintelui si pretul aurului a continuat sa creasca.
Aurul este mereu un refugiu pentru investitori in vremuri de tensiuni geopolitice.
De la inceputul anului, pretul la aur a crescut cu 7%, dupa ce anul trecut a urcat cu 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO