Business Internaţional

Bush incearca sa-i salveze de la faliment pe americanii afectati de criza ipotecara

03.09.2007, 17:55 15

George Bush a solicitat Congresului sa aprobe un set de masuri care prevad reorganizarea Administratiei Federale pentru Locuinte (AFL).
AFL este o agentie guvernamentala care distribuie asigurarile pentru creditele ipotecare printr-o retea de creditori din sectorul privat. Prin aceasta masura, Bush s-a aratat de acord cu propunerea democratilor de a largi categoria debitorilor care beneficiaza de asigurare de refinantare din partea AFL.
Singura diferenta dintre propunerea legislativa a administratiei prezidentiale si cea a congresmenilor democrati consta in faptul ca acestia din urma au propus un ajutor suplimentar pentru cei cu venituri mici si medii.
"Astfel, familiile aflate acum in dificultate vor putea contracta un credit de refinantare, ceea ce le va permite sa-si pastreze locuintele", a declarat el. Presedintele american a mai declarat ca nu va interveni in favoarea creditorilor, spunand ca o astfel de actiune nu intra in responsabilitatea autoritatilor.
George Bush a insistat asupra faptului ca un eventual ajutor acordat de stat creditorilor nu ar face altceva decat sa "incurajeze reaparitia problemelor", solicitand institutiilor financiare sa renegocieze cu proprietarii de locuinte termenii din contracte pentru a preveni slabirea capacitatii de plata a acestora.
De asemenea, Bush a propus modificarea codului fiscal, in urma careia sa fie eliminate penalizarile de intarziere in cazul creditelor de refinantare si care sa oblige creditorii ipotecari la un grad de transparenta mai ridicat.
Tulburarile de pe piata creditelor ipotecare a alimentat temerile ca economia americana va intra in recesiune. In incercarea de a tempera aceste temeri, Bush a declarat ca economia americana este suficient de puternica pentru a face fata declinului.
"Recentele tulburari de pe piata creditelor subprime sunt modeste in raport cu dimensiunea economiei noastre", a declarat el.
In ultimele saptamani, candidatii la alegerile prezidentiale ai Partidului Democrat, dar si congresmenii acestui partid, au acuzat administratia de la Casa Alba ca trateaza cu indiferenta dificultatile pe care le intampina aproape doua milioane de americani. Valoarea creditelor contractate de acestia se ridica la peste 500 mld. dolari (367 mld. euro), in timp ce valoarea totala a pietei creditelor ipotecare din SUA se ridica la 10.000 mld. dolari (7.340 mld. euro).
Bush a adaugat ca turbulentele din sectorul financiar, cauzate de criza creditelor ipotecare necesita timp pentru a se consuma.
Comentariile presedintelui american vin in contradictie cu discursul lui Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a SUA, care nu este de acord cu interventiile autoritatilor financiare in favoarea celor afectati de deteriorarea sectorului de creditare in urma propriilor decizii. Bernanke a declarat ca Fed este pregatita sa intervina pentru a preveni afectarea intregii economie de catre criza sectorului financiar.
"Daca actuala criza va persista, iar cererea de locuinte va scadea, intreaga economie va fi afectata", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO