Business Internaţional

Ca sa evite o criza de proportii, Banca Angliei garanteaza toate depozitele de la Northern Rock

19.09.2007, 16:46 16

Saptamana trecuta guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, declara ca insti-tutia pe care o conduce va evita sa acorde orice sprijin creditorilor afectati de criza americana, considerand ca problemele acestora au fost cauzate de propriile lor decizii, scrie International Herald Tribune.
Cu toate acestea, la numai doua zile dupa acest anunt Banca Angliei a acordat un imprumut de urgenta unuia dintre cei mai mari creditori ipotecari din Marea Britanie, Northern Rock.
Analistii considera insa ca politica dusa de banca centrala a fost total eronata, printr-o interventie timpurie putandu-se evita problemele pe care le-a intampinat Northern Rock si care ar putea afecta si alte institutii financiare.
Ieri actiunile Northern Rock s-au apreciat cu 8,3%, ajungand la 306,25 penny (4,4 euro), dupa ce guvernul britanic a anuntat ca va garanta depozitele clientilor. De asemenea, actiunile bancilor Alliance & Leicester si Bradford & Bingley au urcat cu 24% si respectiv 8,2%. Pretul actiunilor Alliance a ajuns la 742 penny (10,4 euro), in timp ce actiunile Bradford au urcat pana la 302 penny (4,3 euro).
"Nu exista nicio indoiala ca o actiune timpurie a Bancii Angliei ar fi prevenit criza pe care o traverseaza Northern Rock", a declarat Stephen Bell, directorul financiar al administratorului de fonduri de hedging GLC. "Ideea ca banca centrala nu poate face nimic in acest sens a fost total eronata", a adaugat el.
Initial, King, fost profesor la Scoala de Economie din Londra, a subestimat consecintele pe care criza creditelor ipotecare riscante din SUA le-ar putea avea asupra sistemului financiar international. Pe 8 august el declara ca "nu va exista o criza financiara internationala". Insa, la numai o zi dupa declaratiile sale piata de creditare s-a prabusit, dupa ce institutiile financiare au inasprit conditiile de acordare a imprumuturilor interbancare.
King a ezitat sa intervina, dar inrautatirea conditiilor de pe piata l-au fortat sa faca acest lucru. Saptamana trecuta declara ca "prea mult ajutor acordat creditorilor nu ar face altceva decat sa-i incurajeze pe acestia sa isi asume riscuri prea mari, ceea ce ar duce la o viitoare criza financiara". Totusi, dupa ce dobanda interbancara a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii noua ani, banca centrala a efectuat vineri prima infuzie de lichiditate.
Banca Angliei a intervenit pentru a salva Northern Rock, dupa ce din cauza cresterii costurilor de creditare banca a ajuns in imposibilitatea de a mai acorda noi imprumuturi.
Totusi, atitudinea ezitanta a guvernatorului Bancii Angliei are o cauza mult mai profunda: responsabilitatea pentru stabilitatea sistemului bancar din Marea Britanie este impartita intre Autoritatea pentru Servicii Financiare si Banca Angliei, guvernatorul bancii centrale fiind lipsit de puterea de a lua decizii ferme.
Lipsa acestui instrument important este principala cauza care a determinat "timiditatea" cu care King a abordat criza financiara din aceasta vara, maniera sa de actiune fiind total diferita fata de cea a omologilor sai din Europa si Statele Unite.
In momentul in care BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a raportat pierderi masive determinate de criza americana, Banca Centrala Europeana a intervenit prompt, efectuand o infuzie de lichiditate pe piata bancara. In Statele Unite, Ben Bernanke, presedintele Fed, a avut o reactie similara.
Insa, Banca Angliei si-a manifestat, in repetate randuri, neincrederea privind o stabilizare a pietei financiare, ca urmare a unor interventii similare sau a reducerii ratei de referinta a dobanzii.
Mai mult, King considera ca astfel de interventii nu ar face altceva decat sa aduca beneficii investitorilor ale caror probleme au fost cauzate de propriile actiuni iresponsabile.
Politica monetara a bancii centrale a fost imediat catalogata ca fiind eronata, aceasta ducand mai degraba la accentuarea temerilor investitorilor, decat la o linistire a apelor.
In momentul in care Barclays, una dintre cele mai solide banci britanice, a solicitat un imprumut de 1,6 mld. lire sterline (2,3 mld. euro) - o actiune care de obicei ar fi trecut aproape neobservata -, au aparut zvonuri care puneau la indoiala insasi supravietuirea bancii britanice. Astfel, prin politica pe care a dus-o King nu a facut altceva decat sa alimenteze temerile privind viitorul uneia dintre cele mai importante institutii financiare.

Investitorii vand actiunile bancilor spaniole
In incercarea de a calma pietele financiare, Pedro Solbes, ministrul spaniol de finante, si banca centrala a Spaniei au anuntat ca nicio banca spaniola nu a incercat sa obtina finantare de urgenta de la Banca Centrala Europeana, scrie Financial Times. Actiunile bancilor spaniole au inregistrat scaderi dramatice pe fondul temerilor conform carora criza pietelor de credit de pe plan mondial ar putea afecta activitatile de creditare si profitabilitatea grupurilor financiare. Vanzarile masive de actiuni au survenit in urma unui articol din presa britanica in care Adam Applegarth, CEO al bancii britanice Northern Rock, era citat ca spunand ca trei banci spaniole au solicitat ajutorul BCE saptamana trecuta. Solbes a exclus posibilitatea ca vreun grup financiar spaniol sa se confrunte in zilele urmatoare cu probleme de lichiditate de genul celor pe care incearca sa le depaseasca Northern Rock. In cadrul unei declaratii a bancii centrale spaniole se arata ca "nicio institutie spaniola nu a recurs la vreo facilitate de finantare de urgenta. Institutiile spaniole, ca si alte banci europene, continua sa utilizeze facilitatile obisnuite ale BCE. Acest lucru nu inseamna ca acestea se confrunta cu dificultati". Autoritatile de reglementare a sectorului bancar spaniol au insistat asupra soliditatii sistemului financiar al tarii. (Catalina Apostoiu)

Seful finantelor americane vede in continuare probleme
Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat ca starea de agitatie de pe pietele financiare din intreaga lume s-ar putea mentine pentru o perioada de timp, conform International Herald Tribune. Paulson, care s-a intalnit cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si ministrul francez de finante Christine Lagarde in Paris, a declarat ca problemele financiare inregistrate pe fondul crizei pietelor de credit din aceasta vara "se vor mentine pentru un timp", in special pe pietele care au legatura cu creditele ipotecare cu grad ridicat de risc. In acelasi timp insa Paulson a avertizat in legatura cu introducerea prematura a unor reglementari care ar putea bloca inovatiile si duce la o incetinire a cresterii economice. Astfel, impunerea unor reglementari noi ar putea avea efecte negative in conditiile in care cresterea economica pe plan mondial ramane robusta. Paulson a sugerat insa ca ar putea fi necesare unele masuri in scopul asigurarii unei monitorizari mai stricte a activitatii fondurilor de hedging. Paulson a declarat ca soliditatea economiilor Statelor Unite si Marii Britanii ar trebui sa le dea incredere investitorilor in eforturile acestora de a depasi actualele conditii dificile de pe pietele financiare. (Catalina Apostoiu)

CEO-ul Deutsche Bank: Criza financiara nu a luat sfarsit
Josef Ackermann, CEO al Deutche Bank, a declarat despre criza pietelor financiare ca aceasta nu a fost depasita inca, in conditiile in care banci din intreaga lume intampina in continuare dificultati in a obtine finantare, scrie Bloomberg. Bancilor le este in continuare "relativ dificil" sa obtina finantare pe trei pana la sase luni, costurile fiind in acelasi timp foarte ridicate, desi interventia bancii centrale a "facilitat oarecum" obtinerea de finantare pe termen scurt, a declarat Ackermann. Ackermann, care se afla la conducerea celei mai mari banci germane din anul 2002, a facut apel la alti creditori sa-si faca publice detinerile, inclusiv investitiile in sectorul american al creditelor ipotecare cu risc, in sensul unei transparente sporite. In acelasi timp, companiile financiare trebuie sa-si evalueze corect detinerile in urmatoarele rapoarte trimestriale pentru a castiga increderea pietelor, a mai declarat Ackermann. Este important ca firmele sa fie capabile sa refinanteze creante comerciale in valoare de aproximativ 130 de miliarde de dolari (93 mld. euro) in Europa in urmatoarele cateva zile, a adaugat Ackermann. "Daca acest lucru nu se va intampla, ne vom afla din nou in fata unei situatii extrem de dificile", a declarat CEO-ul bancii cu sediul la Frankfurt. (Catalina Apostoiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO