Business Internaţional

Caderea burselor din luna mai afecteaza castigurile UBS

01.11.2006, 18:08 14

UBS, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea activelor, a raportat o scadere de 21% a profitului pe trimestrul al treilea din cauza veniturilor scazute obtinute din tranzactii, care au afectat castigurile bancii de investitii, titreaza Bloomberg.
Profitul net a scazut la 2,2 miliarde de franci elvetieni (1,76 miliarde de dolari) sau 1,07 franci pe actiune, de la 2,77 miliarde de franci sau 1,23 franci cu un an in urma, au declarat oficiali ai bancii cu sediul in Zurich.
Directorul executiv Peter Wuffli a declarat ca lunile iulie si august au fost "dificile pentru tot sectorul bancar". Cresterea ratelor dobanzilor la nivel mondial si fluctuatiile burselor au contribuit la cea mai mica crestere a veniturilor din tranzactiile combinate ale celor mai mari cinci banci de investitii din mai mult de un an trimestrul trecut. UBS a declarat ca venitul de pe urma tranzactiilor a scazut cu 15 procente, iar cele din tranzactii bursiere au scazut cu 25 de procente.
"Am simtit din plin efectul corectiilor bursiere din mai si iunie, iar situatia nu s-a imbunatatit pana in septembrie", a declarat directorul financiar Clive Standish.
Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, ar putea sa raporteze cea mai scazuta crestere de profit in aproape doi ani. Credit Suisse Group, rivala UBS cu sediul in Zurich, va raporta probabil o scadere cu 13% a profitului din cauza valorilor scazute ale tranzactiilor, potrivit estimarilor analistilor.
Actiunile UBS au crescut cu 26 de procente anul acesta, ajungand la 78,25 franci, banca fiind evaluata la 164,7 miliarde de franci. Comparativ cu un castig de 20 de procente al bancii Deutsche Bank cu sediul in Frankfurt si un avans de 13 procente a Credit Suisse.
La divizia de investitii a UBS, castigurile neimpozitate au scazut cu 22 de procente pana la 1,08 mld. franci. Analistii au estimat un profit de 1,31 mld. franci.
In cadrul departamentului de wealth management, in afara Statelor Unite, castigurile au crescut cu 5 procente, pana la 1,23 miliarde de franci, conform estimarilor analistilor.
Piata bursiera, care a stagnat in mai si iunie, a atins nivele record luna trecuta. Indicele Morgan Stanley Capital International World, un punct de referinta pentru 23 de tari dezvoltate, a crescut cu 4 procente in al treilea trimestru, dupa ce scazuse cu 1,1 procente in cel de-al doilea trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO