Business Internaţional

Caderea monedelor din Est umfla preturile alimentelor

12.03.2009, 16:30 11

Criza financiara globala a generat pierderi in sistemul bancar si deprecieri semnificative ale monedelor nationale in Europa de Est, urmand sa afecteze economia reala a regiunii prin explozia preturilor alimentelor, scrie The Wall Street Journal.

Preturile alimentelor au urmat o evolutie accelerata anul acesta, potrivit statisticilor guvernamentale. In Ungaria, preturile alimentelor au urcat cu 2,7% in ianuarie, fata de 0,2% in decembrie, potrivit Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.
Preturile alimentelor au explodat si in Polonia si Ucraina, in timp ce banca centrala a Cehiei a anuntat saptamana aceasta ca inflatia anuala din februarie a fost mai ridicata decat se estimase initial intrucat deprecierea coroanei cehe a aruncat in aer pretul alimentelor.
Monedele nationale aflate in deriva au declansat explozia preturilor, in conditiile in care consumatorii dispun de o putere de cumparare mai slaba, handicap pe care pretul in scadere al bunurilor de larg consum si al petrolului nu a reusit sa il anuleze.
In ultima perioada, criza financiara globala a afectat puternic Europa de Est, unde economiile s-au confruntat cu un declin mai accentuat decat cel inregistrat in Europa Occidentala. Evolutia negativa abrupta a monedelor nationale a generat un val de solicitari din partea guvernelor est-europene de a adopta cat mai rapid euro. Mai mult, deprecierea monedelor scumpeste importurile de alimente si alte bunuri, influentand majorarea preturilor alimentelor produse la nivel local. "Preturile alimentelor au scazut la nivel global, insa aceasta reducere a fost anulata in Europa de Est pe fondul devalorizarii monedelor nationale", a declarat Ivailo Vesselinov, economist in cadrul companiei de consultanta Dresdner Kleinwort.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO