Business Internaţional

Cadou de 3,7 mld. € de la stat pentru banca irlandeză AIB

Autor: Catalina Apostoiu

23.12.2010, 23:35 25

Guvernul irlandez a făcut un nou pas către naţionalizareaefectivă a Allied Irish Banks (AIB), al doilea mare creditorgeneral al ţării, cerând permisiunea Înaltei Curţi de la Dublin săinjecteze 3,7 miliarde de euro în bancă din fondul naţional depensii al ţării, scrie Financial Times.

Guvernul ţării a încercat în ultimii doi ani să-şi limitezedeţinerile în cadrul băncii la nu mai mult de 75%, chiar şi încondiţiile în care AIB a vândut credite imobiliare neperformante învaloare de miliarde de euro la discounturi medii de până la 59%către Agenţia Naţională de Administrare a Activelor, banca decredite neperformante a guvernului. Instituţia a fost creată anultrecut pentru a prelua credite în valoare de peste 87 de miliardede euro pe care cinci creditori le-au acordat în mod iresponsabildezvoltatorilor imobiliari în perioada de boom economic aIrlandei.

Totuşi, naţionalizarea AIB a devenit o certitudine după ce UE şiFMI au acordat susţinere financiară Irlandei, spunând că băncileţării vor avea nevoie de niveluri mai ridicate ale recapitalizăriidecât cele ţintite de autorităţile irlandeze.

În pofida scepticismului general, AIB a declarat în mod repetatcă politica sa de vânzare a majorităţii operaţiunilor în afaraţării o va ajuta să evite controlul total al statului, în pofidacreşterii puternice a pierderilor legate de credite.

Guvernul deţinea deja 18,6% din acţiunile comune ale AIB în urmainjectării a 3,5 miliarde de euro la începutul anului trecut.Naţionalizarea efectivă a băncii este de aşteptat să echivaleze cuînceputul îndelung-amânatului proces de restructurare a sistemuluibancar irlandez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO