Business Internaţional

Cadoul impresionant primit de la angajaţi de CEO-ul american care plăteşte salarii de 70.000 de dolari pe an. Povestea din spatele celui mai iubit şef

Autor: Ştefan Stan, Roana Rotaru

14.07.2016, 22:01 5949

Povestea lui Dan Price, tânarul CEO al companiei Gravity Payments, care a hotărât anul trecut să mărească salariul tuturor angajaţilor la 70.000 de dolari  pe an, a ajuns virală. În mare parte, datorită faptului că a renunţat la o sumă importantă din salariul său din 1.1 milioane de dolari pentru a face faţă acestor costuri. Acum, el a primit un cadou impresionant din partea ”celor mai fericiţi angajaţi”:

După ce a primit cadoul, un Tesla Modele S, Dan Price a scris pe pagina personală de Facebook: ”Sunt şocat. Încă nu-mi vine să cred. Nu mi-am imaginat niciodată că aşa ceva este posibil. Angajaţii au economisit şi au contribuit în ultimele şase luni pentru a-mi cumpăra maşina visurilor mele. O Tesla nouă! Cum pot să încep să vă mulţumesc?”

 După ce a anunţat că va creşte salariile angajaţilor la 70.000 de dolari, Dan Price a acordat mai multe interviuri instituţiilor de presă din America şi a motivat că a luat această decizie după o discuţie cu un prieten în care a  aflat că pentru a fi fericit ai nevoie de 75.000 de dolari pe an, orice ban în plus nu te face neaparat mai fericit, decât dacă aduci o schimbare în bine în viaţa cuiva.

Care este povestea sa de viaţă

CEO-ul generos a fost dat în judecată de fratele său pentru că „şi-a umflat” excesiv salariu

Pentru Price (31 de ani) nu a fost foarte simplu să crească salariile. Oamenii au  început să îşi dorească foarte mult să lucreze pentru el, compania primid foarte multe aplicaţii, în timp ce doi angajaţi şi-au dat demisia, spunând că creşterea salarială nu a fost corectă faţă de cei care câştigau oricum bine. Însă ce mai grea lovitură pentru Price a fost când fratele său, Lucas, care deţine 30% din compania, l-a dat în judecată pentru că şi acordat lui însuşi prea mulţi bani, în primul rând.

Compania lui Dan Price, Gravity Payments,  este o companie de servicii financiară care intermediază plăţile efectuate cu cardul de credit. Mai exact, îşi opreşte un commision din banii pe care îi transferă dintr-o parte în alta.

Dan Price şi-a mărit propriul salariu de la 50.000 de dolari la un milion de dolari, ca să-i rămână cât mai puţin profit fratelui său care deţine 30% din companie

Atunci când a început criza financiară în 2008, 20 % din veniturile companiei au dispărut, dar Gravity Payments şi-a revenit prin 2012. În 2011 Dan Price a declarat că avea un venit anual de 50.000 de dolari pe an, iar în 2012 deja salariul său a ajuns la 1 milion de dolari.  În agust 2012, Dan Price şi-a cumpărat o casă cu piscină de 900.000 de dolari, cu banii jos, un lucru rar întâlnit în Seattle. Şi într-adevăr, Dan Price are un salariu mult mai mare comparativ cu ceilalţi CEO din domeniul său care conduc companii, cu la fel de mulţi angajaţi.

Cu toate acestea CEO-ul genereos spune că nu are ce să îşi reproşeze: „Nu mi-am acordat niciodată o mărire de salariu fară aprobarea membrilor din comisia de conducere: Asta înseamnă că atât eu cât şi fratele meu am votat în acelaşi fel. ” Aceste declaraţii au fost contrazise de avocatul lui Lucas care spune că Dan Price şi-a pătit salarii mari ani la rând, împotriva voinţei fratelui său.

Gravity a avut în jur de 120 de angajaţi, care au câştigau în medie mai puţin de 50.000 de dolari.  CEO-ul companiei a calculate că ar avea nevoie de 1.8 milioane de dolari ca să crească treptat salariile până la 70.000 de dolari în următorii trei ani.  Dacă ar renunţa la salariul său ar putea acoperi o mare parte, însă nu integral, dar el spea ca mărirea treptată a salariilor să creacsă productivitatea agajaţiilor pentru ca să poată să îşi ducă la buc sfârşit planul.

Dan Price a minţit presa asupra motivului pentru care este dat în judecată

Curând Dan Price a început să fie asaltat de presă, având 25 de interviuri live la TV în doar 3 zile şi multe altele în zilele următoare. CEO-ul a profitat din plin de prezenţa în media ca să atragă noi clienţi, iar apoi a început să ceară bani, câte 20.000 de dolari pentru fiecare discurs, respectiv invitaţie onorată. Când nu primea bani, primea spaţiu publicitar în mass-media pentru compania sa.

Fratele CEO-ului, Lucas Price primea dividende din profit, iar mărirea salariilor îl afecteză în mod direct pentru că se folosesc bani din profit. Conform informaţiilor furnizate de avocatul lui Lucas,  Dan Price şi-a informat fratele de intenţiile sale, printr-un e-mail, cu 4 zile înainte să apară în toată persa.

Lucas îl acuză pe fratele său că şi-a mărit salariu lui personal foarte mult tocmai ca să reducă sumă de bani care trebuia să revin lui Lucas din dividende. În  plus, de fiecare dată când Lucas îi cerea explicaţii, Dan Price i-a spus în repetate rânduri să-l dea în judecată daca nu-i convine cum administrează el afacerea, ceea ce s-a întâmplat. Acum cei doi fraţi discută doar prin intermediul avocaţilor.

Deşi iniţial Dan Price a spus că fratele său l-a dat în judecată pentru că nu este de acord cu mărirea salariilor angajaţiilor companiei, documente pe care le-a primit de la judecătorie arată clar că el a fost dat în judectată pe 16 martie, cam cu o lună înainte să anunţe marirea de salarii. Deci nu a fost dat în judecată pentru mărirea salarilor ci pentru ca şi-a marit lui salariu pe mult iniţial, ulterior vrând să demonstreze că nu este aşa lacom adoptând „politica generoasă.”

CEO-ul Gravity Payments a fost comparat cu Isus şi s-a apucat de scris o carte, în timp ce fosta soţie vorbea la conferinţele Ted-ex despre abuzurile la care a fost supusă

Publicul a reacţionat foarte bine la iniţiativa lui, unii comparându-l cu Isus, în mare parte şi datorită aspectului fizic. Un veteran al companeie Yahoo, a vrut să se alature echipei sale ca să îmbunătăţească sistemul tehnologic privind plăţile efectuate de compania sa. Ba chiar mai mult, a semnat un contract cu o editură ca să scrie o carte care se numeşte „Prea mare ca să dau greş”.

Ulterior fosta sa soţia a apărut la TED-ex şi a vorbit despre abuzul fizic şi traumele la care a fost supusă de fostul soţ. Deşi a vorbit sub alt nume, s-a aflat cine este. Dan Price a negat că scenele de violenţă descrise de fosta sa soţie au avut loc.

Cert este că acum 70 din angajaţii Gravity Payment câştiga mai mult ca înainte. Ceea ce nu se ştie însă sigur este ce l-a determinat pe Dan Price să mărească salariile. A fost altruism sau a fost motivat de procesul costisitor care va urma? Dacă răspunsurile nu o sa apară în carte la care lucrează, atunci cel mai probabil va apărea după procesul său care va fi în luna mai. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO