Business Internaţional

Cancelarul german începe să simtă ameninţarea care vine din partea tinerilor şomeri ai Europei

Angela Merkel, sâmbătă pe Wembley, la finala UEFA Champions League unde Bayern München a învins pe Borussia Dortmund cu 2-1. Foto: AFP

Angela Merkel, sâmbătă pe Wembley, la finala UEFA Champions League unde Bayern München a învins pe Borussia Dortmund cu 2-1. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2013, 19:26 1940

Cancelarul german Angela Merkel avertizează că şomajul în rândul tinerilor din Europa a atins un nivel inimaginabil şi de aceea sunt necesare acţiuni urgente, inclusiv cheltuirea mai eficientă a fondurilor Uniunii Europene pentru crearea de locuri de muncă, scrie Bloomberg.

Merkel a asigurat că Germania analizează împreună cu partenerii europeni cum să fie cheltuite cât mai eficient fonduri UE de 6 miliarde de euro după ce şomajul în rândul tinerilor a depăşit 50% în mai multe ţări membre.

„Trebuie să acţionăm rapid. Nu suntem un continent sărac şi trebuie să reuşim să facem progrese“, a spus Merkel în faţa susţinătorilor săi la un congres al Partidului Creştin Democrat din oraşul Muenster.

Potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat, şomajul afectează 24% din tinerii de sub 25 de ani din zona euro. Această medie maschează un nivel de 56% în Spania şi de 38% în Portugalia.

Noile demersuri ale Germaniei vin în condiţiile în care Berlinul şi în special Merkel sunt învinovăţiţi că forţează statele de la periferia zonei euro să implementeze măsurile de austeritate care au dus la creşterea ratei şomajului, scrie agenţia Thomson Reuters. De asemenea, Merkel vrea cu siguranţă să-şi îmbunătăţească imaginea înaintea alegerilor din toamnă. Dacă la periferia uniunii monetare şomajul a atins cote record, în Germania este la minimul de după reunificarea ţării. Dar şi aici sunt probleme, respectiv un deficit de forţă de lucru calificată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO