Business Internaţional

Când va intra Turcia în Uniunea Europeană?

Când va intra Turcia în Uniunea Europeană?

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

13.08.2012, 19:21 3800

Istoria încercărilor Turciei de a intra în Uniunea Europeană (UE) este lungă şi complicată, precum un poem turc, şi pare că nu se va schimba prea curând, scrie CNBC.

"Timp de 25 de ani cât am trăit în Turcia, aderarea la UE a fost la o depărtare de zece ani", a afirmat Hugh Pope, director de proiecte la Crisis Group pentru Turcia şi Cipru. "În acest moment procesul este mort. Dar aceasta nu înseamnă că nu poate fi readus la viaţă", a adăugat el. Timp de mulţi ani perspectiva aderării Turciei la UE nu a fost luată în serios, în pofida proximităţii geografice şi a faptului că este membră NATO.

Apoi, în la începutul secolului XXI, Turcia a început o serie de reforme economice şi politice, precum abolirea pedepsei cu moartea şi mai multe drepturi pentru femei, care fac ca această ţară să fie mai agreabilă pentru membrii UE. În 2005, Turcia a început negocierile oficiale pentru a intra în Uniune. Acestea au însă fost blocate de vechiul coşmar, Cipru, o insulă mediteraneană pentru care Grecia şi Turcia s-au luptat. Turcia a promis că va normaliza relaţiile comerciale cu Republica Cipru, partea din insulă care aparţine Greciei, şi că va susţine o unificare a Ciprului pentru a-şi mări şansele de intrare în UE. Ciprioţii greci au respins unificarea printr-un referendum. "UE a făcut o mare greşeală că nu i-a oprit, dar oricum unele state nu vroiau ca Turcia să intre în uniune", a spus Pope.

Cipru a intrat în UE în anul 2004. Ea a devenit una din ţările cu cele mai mari probleme în timpul crizei şi acum trebuie să-şi salveze băncile supraîndatorate. Pentru aceasta statul insular caută ajutorul Rusiei şi al partenerilor europeni. Alte negocieri între Turcia şi Uniune au fost oprite până când preşedinţia UE, preluată prin rotaţie de Cipru, se va schimba, în ianuarie 2013. Între timp, Turcia a căutat relaţii mai strânse cu vecinii din Orientul Mijlociu. "În multe feluri, Turcia este deja membră UE. Investiţiile străine directe şi turismul vin în mare parte din statele Uniunii şi s-a creat deja o diasporă turcă numeroasă acolo", a mai spus Pope. Aproape jumătate din exporturile Turciei se îndreaptă către ţările membre UE. Aproximativ 2,5 milioane de posesori de paşaport turcesc locuiesc şi lucrează în UE acum, în special în Germania, unde turcii reprezintă o sursă de forţă de muncă ieftină.

Unul din factorii care ar putea să aducă Turcia mai aproape de aderarea la UE este schimbarea puterii în Franţa. Când a fost preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a vrut mai degrabă ca Turcia să încheie un parteneriat cu UE, în loc ca ţara să devină membră a Uniunii. După ce Sarkozy a fost înlocuit de Francois Hollande, politicienii turci par dornici să se întoarcă la masa negocierilor. "Turcia, dar şi UE, se schimbă, iar noua Uniune nu poate funcţiona fără Turcia", a afirmat Egemen Bagis, ministru delegat pentru afaceri europene, după alegerile din Franţa. "Până acum, toate ţările care au început negocierile cu UE au devenit membre. Turcia nu va fi prima excepţie", a mai spus Bagis. Există încă o diferenţă foarte mare între Turcia şi ţările din UE. PIB-ul per capita în Turcia a fost de 13.600 de dolari (11.000 de euro) în 2010, comparativ cu 28.500 de dolari (23.100 euro) în Grecia, una din cele mai slăbite economii din zona euro.

"Turcia are nevoie de un PIB per capita mai mare şi trebuie să implementeze mai multe reforme înainte să se gândească serios la intrarea în UE", a spus Pope. De asemenea, în avantajul UE ar fi încheierea unui acord privind repatrierea imigranţilor ilegali. Turcia este unul din principalele puncte de intrare în UE a persoanelor fără viză şi un "acord de repatriere" propus în iunie poate ajuta Uniunea să retrimită în ţara natală oamenii care au intrat ilegal prin Turcia. Orice încercare de a îmbunătăţi relaţiile cu UE, ar putea fi o recunoastere tacită a faptului că tentativele de a construi legături mai strânse cu Orientul Mijlociu au eşuat. "Turcia a crezut că va avea o şansă în Orientul Mijlociu. Avea un scop foarte optimist să facă din Orient o vecinătate mai bună. Acum, a avea relaţii cu Siria este ca şi cum ai avea Afganistanul la uşă. În acest context, îşi aminteşte de NATO", a mai spus Pope referindu-se la statutul Turciei de membru al NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO