Business Internaţional

Cand Wall Street se prabusea, fostul sef al Trezoreriei SUA a fost asul din maneca bancii Goldman Sachs

10.08.2009, 19:00 26

La luni bune dupa tulburarile cauzate de caderea Lehman Brothers, ies la suprafata legaturile stranse dintre seful de atunci al Trezoreriei si Goldman Sachs, una dintre cele mai influente banci americane.

Inainte de a deveni secretar al Trezoreriei americane in 2006, Henry Paulson a fost de acord sa se mentina la un standard etic superior celui al predecesorilor sai, scrie The New York Times.

El nu numai ca si-a vandut toate detinerile din cadrul bancii Goldman Sachs, banca de investitii pe care o condusese, dar a si declarat ca va evita orice interactiune concreta cu directorii Goldman pe timpul intregului sau mandat daca nu va obtine mai intai o autorizare din partea guvernului in acest sens.

Acum insa, la sapte luni dupa ce Paulson si-a incheiat mandatul, exista in continuare semne de intrebare privitoare la rolul jucat de el in cadrul deciziilor luate in toamna anului trecut in sensul sprijinirii sistemului financiar cu zeci de miliarde de dolari din fonduri publice, ajutor de care a beneficiat in mod direct si fostul angajator al lui Paulson.

El nu a precizat cand a primit autorizarea de care vorbea din partea guvernului, insa copii a doua astfel de autorizari indica faptul ca acestea au fost emise in dupa-amiaza zilei de 17 septembrie 2008, in mijlocul celei mai dramatice saptamani a crizei financiare si la o zi dupa ce guvernul a fost de acord sa imprumute 85 de miliarde de dolari gigantului AIG, care a utilizat acesti bani pentru a plati Goldman si altor banci amenintate de posibilul sau colaps.

Numai in saptamana in care a avut loc salvarea AIG, Paulson a discutat cu CEO-ul Goldman, Lloyd Blankfein, mult mai frecvent decat a discutat cu alti executivi de pe Wall Street.

Michele Davis, purtatoare de cuvant a lui Paulson, a declarat ca angajamentul asumat la preluarea mandatului de secretar al Trezoreriei nu-l oprea de la a purta discutii cu directori ai Goldman pentru a determina evolutia pietei. Davis a mai declarat ca oficialii bancii centrale, si nu Paulson, au jucat principalul rol in stabilirea si finantarea pachetului de salvare a AIG. Conform declaratiilor a doi oficiali guvernamentali insa, Paulson a fost implicat profund in deciziile legate de salvarea AIG.

In plus, momentul si conditiile in care lui Paulson i s-au acordat autorizarile respective ridica semne de intrebare, conform specialistilor.

Temerile legate de potentiale conflicte de interes au fost probabil inevitabile in timpul crizei financiare, iar in saptamanile ce au premers obtinerii de catre Paulson a autorizarilor, avocatii Trezoreriei s-au intrebat daca exista conflicte de interes in cazul acestuia. Intr-adevar, Paulson a contribuit la deciziile privitoare la soarta unor diverse companii financiare, inclusiv rivale ale Goldman.

Ceea ce sporeste semnele de intrebare este faptul ca Goldman Sachs a facut parte dintr-un grup de banci care au primit sustinere considerabila din partea guvernului.

Davis, purtatoarea de cuvant a lui Paulson, a declarat ca Goldman nu a beneficiat niciodata de tratament special din partea Trezoreriei, iar Paulson neaga implicarea sa in deciziile de a utiliza fonduri publice pentru sustinerea Goldman si a partenerilor AIG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO