Business Internaţional

Candidatul pro-austeritate câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale din Cipru. Ţara face un pas înainte spre pachetul de salvare din partea FMI

Candidatul pro-austeritate câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale din Cipru. Ţara face un pas înainte spre pachetul de salvare din partea FMI

Nicos Anastasiades a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Cipru. Foto Andreea Alexandru

Autor: Ioana Nita

19.02.2013, 00:04 311

Cipru, a cincea economie din zona euro care riscă să intre în faliment, a făcut un pas înainte în vederea obţinerii unui ajutor financiar din partea creditorilor internaţionali, deoarece primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică a fost câştigat de Nicos Anastasiades, care a promis că va implementa măsuri de austeritate, va susţine privatizările şi va negocia un acord de bailout cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie Financial Times.

Candidatul de dreapta Nicos Anastasiades a obţinut 45,5% din voturi, ceea ce înseamnă că va fi organizat un nou tur de scrutin în care principalul său adversar va fi Stavros Malas, care a fost ales de 26,9% din electorat. Malasa este susţinut de partidul comunist Akel din care face parte şi fostul preşedinte cipriot Demetris Christofias. Pe locul trei s-a clasat independentul George Lilikas, cu 24,93%. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 februarie.

"Acest rezultat se va transforma duminica viitoare într-un mandat clar pentru formarea unui guvern care va trebui să salveze naţiunea. Astăzi a început drumul spre o nouă eră", a declarat Anastasiades după aflarea rezultatelor.

Noul preşedinte al Ciprului va trebui să încerce să definitiveze în următoarele luni negocierile cu FMI privind un pachet de bailout de 17 miliarde euro, aproape cât PIB-ul ţării.

Discuţiile cu creditorii interna ţionali au fost amânate de partidul comunist care a încercat să obţină cât mai multe fonduri din partea ruşilor. Anul trecut, statul insular a primit un împrumut de urgenţă de 2,5 miliarde euro de la Moscova.

Ciprul este nevoit să ceară ajutor financiar internaţional fiindcă siste mul bancar a fost devastat de mă surile luate pentru salvarea Greciei, care au implicat cel mai mare pro gram de restructurare a datoriilor din istorie, notează agenţia Thomson Reuters.

Republica Cirpu a adoptat până acum o parte dintre măsurile soli citate de UE şi FMI, inclusiv redu cerea salariilor pentru funcţionarii publici.

Fostul preşedinte al ţării a ezitat însă să restructureze sectorul bancar.

Chiar dacă negocierile cu cre ditorii internaţionali se vor definitiva, noul preşedinte va fi obligat de Bruxelles să accepte auditarea depozitelor bancare deţinute de cetăţenii non-UE, dar şi a miliardelor de euro ale companiilor ruseşti suspectate că spală bani cu ajutorul sistemului bancar cipriot.

Cipru este cunoscută în întreaga lume pentru statutul său de paradis fiscal.

Viitorul guvern poate acoperi cheltuielile bugetare pentru câteva săptămâni datorită banilor primiţi din partea companiilor energetice inter naţionale. Statul cipriot le-a acordat acestora licenţe pentru a continua explorările de petrol şi gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO