Business Internaţional

Capitalismul i-a facut miliardari

10.11.2009, 23:18 39

Dezvoltarea noilor tehnologii si procesele de privatizare dindiversele sectoare au nascut o noua generatie de tineri miliardari,care au reusit sa-si construiasca afaceri in mai multe industrii.Desi cei mai bogati oameni de afaceri din Europa Centrala si de Estsunt fie rusi, fie ucraineni, nici miliardarii din celelalte statedin regiune nu dezamagesc prin averile pe care le detin.

In 2009, excluzand Rusia si Ucraina, cel mai bogat miliardar dinregiune, cu o avere estimata de revista Forbes la 6 mld. dolari (4mld. euro) in martie 2009, este cehul Petr Kellner, 44 de ani, carea inceput sa faca bani in 1992, cand guvernul ceh a inceputprivatizarea companiilor aflate in posesia statului.

Urmeaza Dinu Patriciu, cu o avere calculata de Forbes la 2,2mld. euro.

Zygmunt Solorz-Zak, 52 de ani, cel mai bogat afacerist polonez,cu o avere de 1 mld. dolari (670 mil. euro) estimata de Forbes, alansat in 1991 prima televiziune comerciala privata dinPolonia.

Potrivit presei bulgare, cel mai bogat om de afaceri de la sudde Dunare, care a pierdut pe fondul crizei peste 60% din avere,este Vasil Bojkov, directorul Nove Holding, cu o avere calculata la575 mil. leva (249 mil. euro). Totodata, cele mai recente datedespre miliardarii ungari il indicau pe Sandor Demjan lider alacestei ierarhii, cu o avere de 300 mld. forinti (1,1 mld. euro) in2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO