Business Internaţional

Care sunt cei mai bogati oameni din Europa de Est si cum au facut ei avere

Care sunt cei mai bogati oameni din Europa de Est si cum au facut ei avere

Click pentru imaginea intreaga

12.11.2007, 23:38 346

Acestia au profitat de dezvoltarea noilor tehnologii si de procesul de privatizare din diversele sectoare economice pentru a ajunge la o avere cumulata de 21,2 miliarde de euro (31,1 miliarde de dolari). Averile miliardarilor estici sunt grupate intr-un top intocmit de revista americana Forbes, clasament care cuprinde 15 persoane, de diverse nationalitati. Potrivit Forbes, cei mai multi miliardari sunt din Polonia si Ucraina, doar trei bogati provenind din alte tari. Clasamentul cuprinde si primii miliardari in dolari din Cehia si Romania.
Cel mai bogat miliardar din regiunea Europei de Est este cehul Petr Kellner, cu o avere calculata in luna martie la 6 miliarde de dolari (4 miliarde de euro). Kellner, in varsta de 43 de ani, a inceput sa faca bani in 1992, cand guvernul ceh a inceput privatizarea companiilor aflate in posesia statului.
Kellner a ajuns sa detina controlul asupra celei mai mari companii de asigurari din Cehia, Pojistovna Ceska, evaluata in prezent la 2,7 miliarde de dolari (1,83 miliarde de euro). Pe locul al doilea in topul miliardarilor estici se afla ucraineanul Rinat Ahmetov, care si-a construit averea de 4 miliarde de dolari (2,7 miliarde de euro) din carbune si otel la mijlocul anilor '90 pe baza unor legaturi de prietenie cu primul-ministru Viktor Ianukovici.
In cadrul Forumului Economic Mondial, care a avut loc in luna ianuarie in Elvetia, Ahmetov si-a facut publice intentiile de a lista la bursa conglomeratul System Capital Management. Controversatul afacerist se afla in atentia mass-media si datorita faptului ca patroneaza echipa de fotbal Sahtior Donetk. Totodata, exista anumite voci care afirma ca valoarea reala a averii lui Ahmetov este mult mai mare.
Pozitia a treia a clasamentului celor mai bogati oameni din Europa de Est este ocupata de un alt ucrainean, Victor Pinciuc, cu o avere estimata de Forbes la 2,8 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro).
Ginerele fostului presedinte Leonid Kucima, Pinciuc a fondat Interpipe in 1990, compania care se afla in topul celor mai mari producatori mondiali de conducte de otel. Alaturi de Rinat Ahmetov, prietenul sau, Pinciuc a detinut pana in 2005, cel mai mare producator de otel din Ucraina, Krivorihtal.
Cel mai bogat miliardar din Polonia este Michal Solowow, cu o avere de 2,3 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro). Pasionat al curselor de masini si antreprenor de presa scrisa, Solowow si-a dobandit averea investind in compania de produse chimice Dwory. Solowow si-a dezvoltat compania cu ajutorul unor credite, beneficiind de avantajul unor dobanzi reduse si apoi s-a extins si in alte sectoare, cum ar fi real estate sau tigla ceramica.
In afara lui Kellner, care este ceh, ierarhia Forbes mai cuprinde un miliardar roman (Ion Tiriac) si unul sarb, restul bogatilor estici fiind din Polonia sau Ucraina.
Ion Tiriac figureaza pe locul 13 in clasamentul celor mai bogati 15 afaceristi din Europa de Est, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari (750 de milioane de euro. Tiriac este primul roman care a fost inclus anul acesta in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, ocupand locul 840.
Ion Tiriac detine printre altele peste 210 hectare de teren, 121.000 mp de birouri, 320.000 mp de spatiu rezidential si 121.000 mp de spatiu comercial.
Sarbul Miroslav Miskovic, cu o avere evaluata la un miliard de dolari (681 de milioane de euro), ocupa locul penultimul loc in clasamentul celor mai bogati 15 estici. Miliardarii est-europeni au reusit sa stranga averi considerabile datorita investitiilor straine directe care au inundat aceasta regiune a Europei, pe fondul estimarilor de crestere economica. Firma de contabilitate si audit Ernst & Young anunta in acest an ca doar in Polonia valoarea investitiilor straine directe a fost de 11 miliarde de euro in 2006. Se asteapta investitii straine directe de cel putin 11 miliarde de euro si in 2007 in Polonia. "Cresterea investitiilor, majorarea constanta a consumului si avansul rapid al exporturilor au favorizat trecerea economiei poloneze la un nivel intens de dezvoltare", arata Ernst & Young intr-un raport din iulie, pe zona Europei de Est.
Polonia a intrat in Uniunea Europeana in 2004. Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 6,1%, cea mai mare rata de crestere din ultimii noua ani. Totodata, rata somajului din Polonia a scazut la 14,9% la sfarsitul lui 2006, de la nivelul de 17,6% din 2005. Ernst & Young estimeaza ca rata somajului se va plasa la sfarsitul acestui an la mai putin de 10%.
In Ucraina, se asteapta ca avansul economic de 6,5% al PIB-ului sa se repete si in acest an, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Totusi, evolutia mediului economic din Ucraina este pusa sub semnul intrebarii. Pe de o parte, Ucraina se pregateste sa intre in Organizatia Mondiala a Comertului in 2008, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra schimburilor comerciale ale tarii.
Pe de alta parte, mediul politic de aici este foarte instabil. Luna trecuta, cele doua partide cu o orientare pro vest din Ucraina, dar aflate in disputa, au decis sa faca pace si sa formeze un guvern de coalitie pentru a redobandi conducerea tarii. Parteneriatul a insemnat reconfirmarea Iuliei Timosenco in fotoliul de prim-ministru, sprijinita de presedintele Viktor Iuscenko. Noul prim-ministru a precizat ca isi doreste sa aduca Ucraina mai aproape de Uniunea Europeana si mai departe de influenta Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO