Business Internaţional

Carlos Slim Helu, omul care castiga peste 40 de milioane de euro pe zi

23.07.2007, 14:36 471

Cine este cel mai bogat om din lume? Daca va ganditi la americanul Bill Gates, ca de obicei, ei bine, nu! Fondatorul Microsoft a fost detronat luna trecuta de catre Carlos Slim Helu, un mexican de 67 de ani, fiu de imigranti libanezi si magnatul industriei de telecom din America Latina, scrie Les Echos.
De la inceputul anului 2006, Helu si-a dublat averea pana la 67,8 miliarde de dolari, fata de cele 59,2 milioane de dolari pe care le detine Gates, potrivit datelor furnizate de Sentido Comun, site mexican de informatii financiare.
Miliardarul mexican se afla in 2006 pe cea de-a treia pozitie a clasamentului celor mai bogati oameni din lume, potrivit revistei americane Forbes. Dupa cateva luni, cei de la Forbes a trebuit sa modifice clasamentul, deoarece Helu trecuse pe pozitia a doua, inaintea miliardarului Warren Buffett, cu o avere de circa 53 miliarde de dolari.
Helu si-a obtinut cea mai mare parte din avere prin intermediul afacerilor derulate de America Movil, grupul de telefonie mobila pe care il detine si care are peste 130 de milioane de clienti. Parcursul acestuia pe piata de telecomunicatii este exemplul perfect de dezvoltare a noilor giganti de pe pietele emergente, fie ca sunt ei latino-americani, indieni, chinezi sau rusi.
In Mexic, puterea uriasa a grupului Carso, imperiul detinut de Carlos Slim, provoaca un amestec de sentimente, de la admiratie la indignare. Mai mult de 220.000 de oameni lucreaza in intreprinderile sale. Afacerile lui reprezinta 8% din PIB si mai mult de 40% din capitalizarea totala a bursei din Mexic. Un procent zdrobitor pentru rivalii sai.
Nimeni nu-i contesta lui Slim flerul exceptional de antreprenor sau de investitor, care i-a adus si numele de "regele Midas", cel care transforma in aur tot ceea ce atinge. "Lovitura de maestru" care l-a propulsat pe piata mexicana a fost preluarea controlului asupra vechii companii care detinea monopolul telecomunicatiilor, Telmex, odata cu privatizarea acesteia in 1990. Acest lucru n-ar fi fost posibil fara sprijinul prietenului sau, presedinte pe atunci, Carlos Salinas de Gortari.
Magnatul Carlos Slim Helu este considerat un om al contradictiilor. Si-a consacrat intreaga viata construirii imperiului financiar pe care il si detine, insa detesta exteriorizarea semnelor de bogatie. Corpolent, incorsetat in costume prost croite, isi conduce singur masina si afirma ca locuieste in aceeasi casa de 30 de ani si ca isi petrece cea mai mare parte din vacante in Mexic. Ii place sa calatoreasca si sustine ca are o viata obisnuita, lipsita de stralucire. Slim are totusi o pasiune costisitoare: este amator si colectionar de obiecte de arta! Este proprietarul celei mai importante colectii de opere de arta de Rodin, colectie adusa din Franta si care se afla la muzeul Soumaya din Mexic, de care se ocupa una din fiicele sale.
"Slim a imbogatit pe multa lume, si deci are multi prieteni", declara amuzat unul dintre apropriatii sai. Inaintea alegerilor prezidentiale din iulie 2006, el nu a ezitat sa-si exprime public punctul de vedere asupra starii tarii.
Prietenia care il leaga de Andreas Manuel Lopez Obrador, liderul formatiunilor de stanga si fost primar al Mexico City, candidat la alegerile din 2006, a iscat multe zvonuri. Sprijinul sustinut manifestat de Slim pentru Lopez Obrador cu ocazia respectivelor alegeri i-a facut pe multi sa creada ca miliardarul maxican se va lansa in politica, insa Slim s-a retras repede in culisele jocurilor politice. Parcursul acestui jucator atipic este impresionant.
Tatal sau, Julian Slim Haddad Aglamaz, un libanez de religie crestina, a ajuns in Mexic impreuna cu familia sa in 1902. Carlos s-a nascut in 1940 si este cel mai tanar dintre cei cinci frati ai sai. Cat priveste studiile sale, Slim s-a specializat ca inginer de lucrari publice.
La sfatul tatalui sau, Carlos Slim a cumparat primele actiuni la varsta de 15 ani, iar zece ani mai tarziu pune bazele grupului Carso, societate imobiliara care prospera intr-un ritm rapid. Situatia economica a tarii la inceputul anilor '80 nu era una foarte buna, dar Slim isi redreseaza repede conditia financiara prin achizitia de intreprinderi aflate in pragul falimentului, pe care le redreseaza si le vinde ulterior la preturi mult mai mari decat cele la care le cumpara.
La inceputul anilor '90, dupa ce a avut sub control 45 de intreprinderi falimentare sau in prag de faliment, averea lui crescuse considerabil. Grupul Carso devenise un conglomerat prezent pe piata constructiilor, a tutunului, a minelor, in industrie, distributie (Sears Mexic), restaurare (lantul Sanborn's) sau piese auto. Slim activeaza si in domeniul financiar (Inbursa), companie puternica pe piata asigurarilor. "Este un om de afaceri sclipitor, geniu in stare pura", a declarat cu cateva luni in urma Jacques Pontvianne, directorul Lazard Mexic si fost administrator la Carso.
Carso a avut evolutie decisiva pe piata mexicana dupa 1990. Carlos Salinas, dupa doi ani de mandat ca presedinte, lansase licitatia pentru privatizarea companiei Telefonos din Mexic, cunoscuta sub numele de Telmex. Slim pune bazele unui consortiu alaturi de France Telecom si Southwestern Bell Corporation (5% pentru fiecare dintre acestea, 10% pentru Carso) si cucereste in acest fel piata. Procentul de 20% este cedat de stat (statul a pastrat 31% din Telmex, participatie pe care a vandut-o insa dupa sase luni de la incheierea tranzactiei. France Telecom si-a cedat partea in 2000) pentru 1,75 miliarde de dolari, pret considerat anormal de scazut de catre numerosi observatori ai tranzactiei, care au denuntat complicitatea dintre Slim si Salinas, si pentru care actualul miliardar mexican era doar "marioneta" presedintelui.
Slim a incercat sa se apere, insa afacerea a ramas in Mexic un simbol al tranzactiilor dubioase incheiate de catre vechiul partid revolutionar, PRI (Partido Revolucionario Institucional).
A prevazut oare Carlos Slim explozia economica de pe piata de telefonie mobila, cea care i-a multiplicat de sase ori averea in 16 ani? Filiala America Movil (Telcel), fondata de Slim, are astazi peste 130 de milioane de abonati in America Latina, acolo unde este lider pe piata, inaintea spaniolilor de la Telefonica.
Grupul si-a extins afacerile pe intreg continentul sud-american, investind in Brazilia, Argentina sau Venezuela. Desi numarul de rivali pe piata sud-americana creste in fiecare an, America Movil detine in continuare 80% din piata mexicana. Iar Telmex detine 90% din piata de telefonie fixa din Mexic.
"Este logic, pentru ca nu are concurenta pe piata. Reglementarile existente permit Telmex sa detina monopolul pe piata locala". In consecinta, si "mentinerea tarifelor, mai ales a celor internationale, mai mari decat in alta parte", a declarat Luis Rubio, presedinte CCD (Centru de Cercetare pentru Dezvoltare).
Dupa ce Felipe Calderon, politician de dreapta, a ajuns presedinte, polemicile s-au intensificat. El doreste inlaturarea monopolului privat sau public, ceea ce a scos la iveala lobby-ul puternic, dar discret sustinut de cei de la Carso. "Cred ca vom elimina monopolul in ziua in care Slim insusi va hotari sa o faca. Singurul lucru care l-ar putea inlatura ar fi evolutia tehnologica, limitata insa de reglementarile existente", potrivit spuselor unui expert in telecomunicatii.
Prin urmare, Carlos Slim nu renunta deocamdata la atuurile sale. Dupa ce a suferit un infarct in 1997, a inceput sa cedeze treptat controlul asupra afacerilor sale celor sase copii ai lui. Cu toate acestea, el este cel care se ocupa in continuare de partea de strategie a companiei.
Cel mai bogat om din Mexic - si poate cel mai bogat din lume - ramane vigilent in fata noilor oportunitati care apar. In 2002 el a achizitionat cea mai mare parte din WorldCom, companie aflata in faliment. Trei ani mai tarziu, operatorul american de telefonie, redenumit MCI, a ajuns "marul discordiei" intre Qwest si Verizon, amandoua interesate de achzitia acestuia. Slim a ridicat pretul inainte de a-si vinde partea sa din companie la 1,1 miliarde de dolari.
Singurul esec semnificativ al magnatului este piata telecom din Europa. Presedintele France Telecom dintre 1990 si 1995, Marcel Roulet, ii promisese lui Slim ca vor fi parteneri de investitii in Belgia, promisiune de care succesorii lui Roulet nu au tinut cont, spre marea deceptie a acestuia. In aprilie anul trecut, Slim a dorit sa-si ia revansa si a ofertat, impreuna cu americanii de la AT&T, holdingul care controleaza Telecom Italia, Olimpia. Insa initiativa a ridicat un val de critici in Italia, iar cei de la AT&T au renuntat la afacere.
In ultimii ani Carlos s-a dedicat actiunilor filantropice. In 2005 a facilitat eliberarea a 18.000 de detinuti care erau prea saraci ca sa-si achite cautiunea.
Omul care "a castigat 40 de milioane de euro pe zi in 2006", conform estimarilor unui observator, are propria sa conceptie despre altruism, diferita de cea a prietenilor sai miliardari, Bill Gates si Warren Buffett, adepti ai donatiilor colosale pentru cauze nobile.
"Nu putem lupta impotriva mizeriei daca donam bani", a precizat Slim. "Singurul mod prin care putem combate saracia este crearea de locuri de munca si implicarea populatiei", a mai spus el.
Carlos Slim a pus bazele societatii Ideal, "intreprindere sociala pentru dezvoltare", care isi propune sa finanteze proiecte in cadrul structurilor cu deficiente puternice din America Latina. Slim a investit 5 miliarde de dolari prin intermediul fundatiilor lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO