Business Internaţional

Casa Alba ii lasa fara bonusuri pe sefii AIG

17.03.2009, 17:29 11

La o zi dupa ce consilierii economici au insistat ca au mainile legate din cauza contractelor legate de plata bonusurilor, presedintele american Barack Obama a cerut trezoreriei sa "urmareasca toate caile legale pentru blocarea acestor bonusuri".

Obama si consilierii sai economici incearca sa calmeze furia declansata la nivel national de anuntul privitor la bonusurile acordate in cadrul gigantului din asigurari AIG, in timp ce oficialii administratiei au recunoscut ca erau la curent cu subiectul de luni intregi, scrie International Herald Tribune.
"In ultimele sase luni, AIG a primit sume substantiale din partea trezoreriei. Cum poate justifica aceasta situatie in fata contribuabililor care mentin compania la suprafata?", a declarat Obama. Totusi, desi furia legislatorilor a luat amploare, iar criticile privitoare la bonusurile pentru retentia angajatilor au pus in umbra alte subiecte pentru a doua zi consecutiv, oficialii Casei Albe si trezoreriei au vorbit doar in linii mari despre ce vor face pentru a indeplini cererea presedintelui si au oferit putine explicatii referitoare la motivele pentru care nu au actionat mai devreme.
Oficialii Casei Albe au declarat ca trezoreria va recupera bonusurile redactand noi cerinte legate de noua transa de 30 de miliarde de dolari de sprijin financiar ce va fi acordata in curand companiei. Totusi, oficialii administratiei au admis ca aproape intreaga suma acordata ca bonusuri, totalizand 165 de milioane de dolari, a fost platita vinerea trecuta. Oficialii au declarat ca cei care au primit bonusurile le vor putea pastra probabil. Legand recuperarea banilor de bonusuri de urmatoarea transa de 30 de miliarde $, administratia a parut sa lase deschisa posibilitatea ca firma sa ramburseze efectiv fondurile publice tot din fonduri publice.
Sporind presiunea asupra AIG, Andrew M. Cuomo, procurorul general al New Yorkului, a declarat ca va solicita AIG numele, descrierea pozitiilor si evaluari de performante pentru angajatii care au primit bonusurile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO