Business Internaţional

Casa Alba viseaza la un pret de 25 de dolari pentru un baril de petrol

13.05.2005, 19:12 13

Casa Alba doreste sa asiste la o scadere a preturilor la petrol cu pana la jumatate pana la un nivel de aproximativ 25 de dolari pe baril, desi acest obiectiv nu va putea fi atins in viitorul apropiat, a declarat principalul consilier pe probleme economice al presedintelui american George W. Bush, Allan Hubbard, citat de CNN Money.

Un oficial al administratiei americane a declarat mai tarziu ca Hubbard a vorbit "in mod teoretic despre un obiectiv, insa Casa Alba este perfect constienta de faptul ca pietele determina pretul petrolului".

In trecut, administratia americana a evitat sa precizeze vreo tinta pentru preturile la petrol.

Pe de alta parte, International Energy Agency (IEA), consilier al unui numar de 26 de state, a declarat ca stocurile in crestere de petrol nu sunt suficiente pentru a compensa lipsa de capacitati suplimentare de productie, ce mentine preturile la petrol peste nivelul de 50 de dolari pe baril.

Investitiile vor spori capacitatile suplimentare in timp, a aratat agentia. Actualele planuri de investitii din afara OPEC sugereaza ca acest lucru nu se va intampla in viitorul apropiat, mai arata agentia.

"Stocurile totale de petrol nu par a fi nici destul de ridicate, nici suficiente pentru a inlatura efectele actualelor probleme legate de capacitati si de cresterea cererii pe viitor", a declarat IEA.

Contractele futures la titei tranzactionate la bursa newyorkeza au atins luna trecuta o valoare record, de 58,28 dolari pe baril, in contextul in care nici OPEC, nici alti furnizori de petrol nu au reusit sa tina pasul cu ritmul de crestere a cererii.

Cresterea preturilor la petrol a majorat profiturile companiilor petroliere, inclusiv ale Exxon Mobil Corp. si BP Plc, dar si costurile companiilor aeriene si ale altor consumatori.

Pe plan global, consumul zilnic de petrol va creste cu 1,78 milioane de barili, sau 2,2%, in anul 2005, comparativ cu cresterea de 2,1% anticipata in cadrul raportului pe luna trecuta. Ritmul de crestere al cererii va fi mai lent, comparativ cu cresterea de 3,5 procente inregistrata in anul anterior, ce a reprezentat cel mai alert ritm de crestere dintr-un sfert de secol.

Cererea de petrol pe plan global va avea o medie de 84,3 milioane de barili pe zi in 2005, cu 30.000 pe zi mai mult decat se estimase luna trecuta, a anuntat International Energy Agency. Aceasta a reprezentat cea de-a patra crestere in decurs de cinci luni.

Cererea in crestere venita din partea consumatorilor din China si Statele Unite a impins in anul 2004 preturile la petrol pana la niveluri record, reducand capacitatile suplimentare ale producatorilor din cadrul OPEC, a aratat agentia.

"Piata petroliera incearca inca sa se reechilibreze dupa cresterea cererii inregistrata anul trecut, iar cresterea preturilor reprezinta cel mai vizibil simptom al schimbarilor ce au loc", comenteaza IEA.

OPEC, ce pompeaza 40% din petrolul din intreaga lume, si-a majorat luna trecuta productia de titei pana la 29,4 milioane de barili pe zi, estimeaza IEA.

Cota combinata pentru toti membrii cu exceptia Irakului a fost majorata la 27,5 milioane de barili pe zi in decursul unei reuniuni a OPEC din luna martie, iar membrii organizatiei analizeaza posibilitatea unor noi majorari. Productia celor 10 natiuni s-a ridicat la 27,57 milioane de barili pe zi in aprilie, conform IEA.

Preturile la petrol au inregistrat o crestere usoara in vinerea din prima saptamana a lunii mai pe fondul unor achizitii speculative.

Ministrul petrolului din Venezuela, Rafael Ramirez, a declarat ca declinul productiei de titei se datoreaza unor planuri defectuoase si unui volum scazut de investitii.

Datele statistice legate de stocuri anuntate recent de catre guvernul american au contribuit, insa, la diminuarea preturilor la petrol in Statele Unite, de la valoarea record de 58,28 dolari inregistrata la inceputul lunii aprilie.

Productia OPEC a crescut constant de la inceputul anului, iar stocurile de titei au fost cu 2,6 milioane de barili mai mari saptamana trecuta, pana la 327 de milioane de barili. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO