Business Internaţional

Casele britanice intrate in posesia bancilor, mai multe cu 12%

23.11.2008, 15:26 15

In Marea Britanie, numarul locuintelor preluate de catre creditorii ipotecari a inregistrat o crestere de 12%, in trimestrul trei, in conditiile in care un numar in crestere de britanici s-au regasit in imposibilitate de plata a datoriilor pe fondul majorarii ratei somajului si al declinului economiei, scrie Bloomberg.

Cazurile de preluare au totalizat 11.300, comparativ cu 10.100 in trimestrul doi, conform Council of Mortgage Lenders (CML). Primul-ministru britanic Gordon Brown a cerut luna trecuta judecatorilor ca prescrierile de ipoteci sa fie realizate de banci numai ca solutie de ultima instanta, in conditiile in care tara se afunda in recesiune.
Rata somajului a inregistrat cea mai pronuntata crestere din 16 ani luna trecuta, iar preturile locuintelor au scazut in contextul in care bancile si-au restrans operatiunile de creditare, reducand capacitatea consumatorilor de a-si prelungi creditele sau a-si onora datoriile.
"In perspectiva, conditiile din economia generala sugereaza o deteriorare a situatiei creantelor ipotecare", a declarat Michael Coogan, director general al CML.
"Guvernul a luat o serie de masuri corecte pentru a sustine cele mai vulnerabile gospodarii, insa in contextul deteriorarii conditiilor economice aceasta trebuie sa devina o prioritate", a adaugat el. CML si-a reiterat proiectia conform careia numarul total al prescrierilor de ipoteci va atinge 45.000 in 2009, comparativ cu 26.200 in 2007.
Creditele ipotecare in legatura cu care s-au inregistrat restante au totalizat 1,44% din volumul creditelor neperformante in trimestrul trei, comparativ cu 1,33% in trimestrul anterior.
"Cresterea ratei somajului va duce la o crestere accentuata a numarului de locuinte vandute in cadrul unor proceduri de executare silita si in acelasi timp la o scadere a numarului de potentiali cumparatori de locuinte", a declarat Howard Archer, economist in cadrul HIS Global Insight.
Ministrul britanic de finante Alistair Darling va anunta noi masuri de limitare a impactului recesiunii pe 24 noiembrie, cat si un acord cu bancile privitor la o sistare pe trei luni a prescrierilor de ipoteci menita a permite debitorilor sa ajunga la o intelegere cu bancile.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO