Business Internaţional

Casele britanicilor sunt mai ieftine cu 4,9% decat in 2007

20.10.2008, 16:33 18

Pretul locuintelor din Marea Britanie a inregistrat in luna octombrie cea mai mare scadere anuala din ultimii sase ani in conditiile in care economia tarii se afla "pe marginea prapastiei", potrivit reprezentantilor companiei imobiliare Rightmove, citati de Bloomberg.

Pretul mediu cerut pentru vanzarea unei case a scazut cu 4,9% comparativ cu anul trecut, cel mai mare declin din 2002, anul in care a inceput inregistrarea datelor statistice, ajungand la 229.691 de lire sterline (295.400 euro), potrivit celui mai utilizat site imobiliar din Regatul Unit. Preturile pe piata imobiliara londoneza au scazut cu 2% fata de 2007.
"Cu siguranta ca, din punct de vedere economic, aproape ca am cazut in prapastie", a declarat intr-un interviu televizat Miles Shipside, director comercial al Rightmove. "In conditiile in care rata somajului creste, putem spune ca vor avea loc foarte multe repuneri in posesie. Situatia din prezent va deveni mult mai grava", a mai afirmat Shipside.
Marea Britanie se afla in acest moment in recesiune, iar economia engleza se va contracta in urmatoarele trei trimestre, potrivit raportului publicat luni de grupul ITEM Club, sponsorizat de auditorul financiar Ernst & Young, care foloseste acelasi sistem de obtinere a estimarilor ca acela utilizat de ministerul britanic al finantelor. Criza financiara a obligat guvernul englez sa intervina pentru redresarea unor banci si a redus drastic numarul de credite acordate potentialilor cumparatori de locuinte.
Guvernul de la Londra a anuntat saptamana trecuta ca va acorda suma fara precedent de 37 de miliarde de lire sterline (aproximativ 48 mld. euro) pentru redresarea Royal Bank of Scotland Group, a creditorului HBOS si a grupului financiar Lloyds TSB.
Compania de servicii financiare Bradford & Bingley a fost preluata luna trecuta de guvernul britanic, iar banca Northern Rock a fost nationalizata la inceputul acestui an, dupa ce institutia financiara s-a confruntat cu o retragere masiva de lichiditati din cadrul depozitelor bancare administrate, cea mai importanta inregistrata de economia britanica in ultimul secol.
Interventiile actuale din sectorul bancar englez reprezinta cele mai importante schimbari care au avut loc pana acum dupa valul de nationalizari efectuat dupa al Doilea Razboi Mondial de catre guvernul socialist al lui Clement Attlee.
Premierul britanic Gordon Brown a suspendat luna trecuta taxele pentru vanzarile de locuinte cu o valoare mai mica de 175.000 de lire sterline (227.300 euro). Guvernul de la Londra a promis, de asemenea, ca va acorda 250 de milioane de lire sterline pentru garantarea imprumuturilor interbancare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO