Business Internaţional

Castigurile bancii Raiffeisen International, minus 77%

14.05.2009, 18:07 18

Raiffeisen International, banca austriaca ce desfasoara operatiuni in 17 tari fost comuniste din Europa de Est, inclusiv in Romania, a raportat un profit in scadere cu 78% pe primul trimestru in urma majorarii provizioanelor pentru creditele neperformante, scrie Bloomberg.

Profitul net s-a ridicat la 56 de milioane de euro (76 de milioane de dolari), in scadere de la 254 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut. Media estimarilor a zece analisti chestionati de Bloomberg indica un nivel al profitului de 64 de milioane de euro.
Bancile occidentale cu subsidiare in Europa de Est se confrunta cu pierderi in crestere legate de credite, in conditiile in care criza economica globala ameninta sa destabilizeze economiile din regiune, unde cresterea bazata pe finantare si exporturi se reduce dramatic.
Raiffeisen International a majorat provizioanele pentru credite neperformante de aproape cinci ori, pana la 445 de milioane de euro.
"In contextul declinului economic, ne-am majorat provizioanele considerabil intr-un numar de tari", a declarat directorul executiv al bancii austriece, Herbert Stepic. Criza financiara "cuprinde acum in forta si piata noastra".
Creditele neperformante ale Raiffeisen au avansat pana la 4,8% din volumul total de credite in primul trimestru, de la 3,1% anul trecut, conform The Guardian.
Veniturile nete din dobanzi au avansat cu 7,9%, pana la 767 de milioane de euro.
Banca este in curs de a elimina 2.100 de locuri de munca din Ucraina si Ungaria si a stopat extinderea retelei. Divizia din Ucraina a bancii si-a vazut ratingul legat de datoria in valuta pe termen lung redus la Ba1 de Moody's Investors Service pe 12 mai, cu o perspectiva negativa.
Deprecierile monetare in raport cu moneda unica europeana au redus valoarea Raiffeisen cu aproximativ 370 de milioane de euro in primul trimestru, a anuntat banca.
Actionarul majoritar al bancii austriece, Raiffeisen Zentralbank, a atras 1,75 miliarde de euro de la statul austriac pentru a-si consolida capitalul.
Monedele din Europa Centrala si de Est s-au depreciat puternic in raport cu moneda euro in ultimele 12 luni. Zlotul polonez a pierdut 24 de procente in raport cu euro, forintul ungar a scazut cu aproximativ 13 procente, coroana ceha s-a depreciat cu 7,2%, iar leul romanesc a pierdut 12 procente.
Volumul de credite al bancii s-a redus cu 4% de la sfarsitul anului trecut, in timp ce depozitele au inregistrat o scadere de 7%. Rata capitalului Tier 1 a scazut la 7,7% de la 8,1% la sfarsitul anului trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO