Business Internaţional

Cat costa renovarea si decorarea unui apartament de lux in Manhattan

Cat costa renovarea si decorarea unui apartament de lux in Manhattan

Denise Lefrak Calicchio, broker imobiliar: "Obtinerea celei mai bune locuinte din New York este o extensie a imaginii lor despre sine; vine impreuna cu portofoliul si cartea de vizita a celui ce locuieste in ea."

09.10.2007, 14:20 1637

Julia Kim tocmai a incheiat contractul de achizitie a unei canapele in valoare de 30.000 de dolari (22.000 de euro). Canapeaua este realizata la comanda si destinata sufrageriei pe care Julia Kim o va imparti cu logodnicul ei, Stephen Rushmore, in noul lor apartament din Manhattan, scrie International Herald Tribune.
Timp de jumatate de ora, Kim, secondata de logodnic si decoratorul lor, John Barman, a dezbatut detaliile cu privire la confectionarea canapelei. Acestea se refera la densitatea si numarul pernelor, inaltimea si nuantele dorite.
Aventura a inceput anul trecut, cand Rushmore, consultant de business, si Kim, contabila, au decis sa se mute impreuna intr-un apartament nou de langa Park Avenue, in valoare de 6 milioane de dolari (4,2 milioane de euro).
Intr-adevar, tot mai multi newyorkezi doresc sa-si personalizeze pe cat posibil locuintele, mai ales in cazul in care acestea au costat peste un milion de dolari. Julia Kim chiar a demisionat de la banca unde lucra pentru a se dedica in totalitate amenajarii noii locuinte. In New York, un astfel de demers implica perioade mari de timp si investitii de milioane de dolari. Rezultatul este menit sa reflecte nu numai personalitatea si stilul celor care locuiesc intr-un apartament, ci si clasa sociala din care fac parte.
Numarul tinerilor cu situatie materiala foarte buna este in crestere, mai ales in orasele mari, cum este cazul New York-ului. Piata locuintelor de lux este asaltata de tot mai multi oameni dornici sa cumpere case scumpe pe care sa le reamenajeze cu ajutorul unei armate de decoratori, specialisti si arhitecti. Scopul final pare sa fie prezentarea acestor palate urbane unei audiente formate din cercul de prieteni si colegi de serviciu, demonstrandu-si astfel apartenenta la un grup social exclusivist.
Denise Lefrak Calicchio, membra a unei familii cu traditie in brokerajul imobiliar, a declarat ca "obtinerea celei mai bune locuinte din New York este o extensie a imaginii lor despre sine; vine impreuna cu portofoliul si cartea de vizita a celui ce locuieste in ea. Trendul nu va disparea prea curand, deoarece numarul doritorilor de apartamente bine plasate si scumpe este in crestere. Avem de-a face cu proaspat imbogatiti si familii mostenitoare de averi, bogati saraci si bogati bogati."
Diferenta o fac nu doar sumele de bani disponibile, ci si rabdarea. In cazul unor cladiri exclusiviste, reamenajarile se lovesc de constrangeri legale, legate de orele in care se poate renova si constrangerea perioadelor de renovare la lunile de vara, cand proprietarii se muta in casele de vacanta. Un bun exemplu este magnatul media Rupert Murdoch, care si-a cumparat in 2004 un penthouse pe Fifth Avenue in valoare de 44 de milioane de dolari (31 de milioane de euro) si nici pana in ziua de azi nu a apucat sa se mute in el.
Edward Lee Cave, agent imobiliar pe zona de lux din Manhattan, e de parere ca "daca investesti 20 de milioane de dolari intr-un apartament, vrei sa arate perfect. Si niciodata nu e exact cum ti-l doresti."
In vreme ce mare parte din sectoarele pietei imobiliare din Statele Unite este in declin, brokerii din New York compara cererea de locuinte de lux cu o cursa a inarmarilor. Locuitorii Manhattanului au platit anul acesta cu 19% mai mult pentru apartamente de patru sau mai multe camere, iar cumparatorii de garsoniere au platit cu 11% mai mult decat anul trecut, conform agentiei imobiliare Brown Harris Stevens. Anul acesta, 324 de cumparatori au achizitionat apartamente in valoare medie de 5 milioane de dolari (3,5 milioane de euro) in Manhattan. Dintre acestia, 16 au cumparat case in valoare de peste 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro), conform unor rapoarte ale PropertyShark.com. In acest moment, pe piata newyorkeza exista inca 45 de locuinte disponibile, toate in valoare de peste 20 de milioane de dolari.
Hall Willkie, presedintele agentiei Brown Harris, a spus ca "acum zece ani, cel mai scump apartament costa 9 milioane de dolari. Astazi o locuinta de top costa in jur de 40 de milioane de dolari (28 de milioane de euro)".
Pentru Kim si Rushmore, investitia de 1,5 milioane de dolari (1 milion de euro) a adus cu ea avantaje si dezavantaje. Pana la terminarea proiectului, cei doi asteapta circa 50 de muncitori - inclusiv arhitecti, avocati, sunetisti si constructori de scari sa ia parte la renovare.
Cuplul a decis ca numai dupa incheierea lucrarilor, estimata undeva in octombrie 2008, sa se ocupe de planuirea nuntii. Julia Kim a declarat ca "daca reusim sa terminam acest apartament, atunci o sa reusim impreuna."
Majoritatea locuitorilor din Manhattan, desi se plang de durata desfasurarii lucrarilor de amenajare, recunosc ca acest ciclu "achizitie-renovare" este singura solutie pentru un rezultat satisfacator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO