Business Internaţional

Cât costă să fii vecin cu cei mai puternici prieteni ai lui Vladimir Putin

Cât costă să fii vecin cu cei mai puternici prieteni...

Autor: Octavian Calei

14.07.2013, 15:26 2379

Iosif Stalin a construit un complex de apartamente lângă Kremlin pentru apropiaţii săi. Vladimir Putin a ridicat şi el un bloc special pentru cei mai de seamă aliaţi - şeful OAO Rosneft, Igor Sechin, CEO-ul VTB Group, Andrey Kostin, miliardarul Gennady Timchenko de la Gunvor Group şi fostul ministru de finanţe Alexei Kudrin, scrie Bloomberg.

Ansamblul rezidenţial construit de Putin pentru colaboratorii săi, o clădire de 11 etaje supravegheată de securitatea rusească, este plasată într-o zonă mai ferită, departe de ochii iscoditori ai trecătorilor.

Două dintre cele 30 de apartamente ale blocului, unul de 1.000 de metri pătraţi şi celălalt, de 846 metri pătraţi, sunt vacante de mai bine de un an şi costă 50 de milioane de dolari (39 mil. euro), respectiv 42 milioane de dolari (32,7 mil. euro), potrivit agenţiilor imobiliare care nu au dezvăluit identitatea vânzătorilor.

Apartamentul care costă 50 de mil. de dolari are 10 camere, două şeminee şi un spa cu o saună turcească şi una finlandeză. Locuinţa cealaltă, de 42 mil. dolari, are un design clasic exclusivist şi acces la acoperiş.

Acestea sunt cele mai scumpe apartamente pe metru pătrat din Moscova, a spus Alexander Pypin, analist imobiliar.

Apartamentele apropiaţilor lui Putin sunt dotate cu aer condiţionat, parcare subterană şi o grădină de 2.000 metri pătraţi cu bănci cu o fântână şi teren de joacă pentru copii. Complexul este împrejmuit de un gard de oţel înalt de 3 metri şi supravegheat cu camere video.

Foaierul este modest, cu podea de mozaic. La parterul blocului sunt amenajate o bucătărie şi o sală de biliard.

Alţi colegi de-ai lui Putin care au apartamente în Blocul Nr.3 de pe aleea Shvedskiy Tupik sunt ministrul de externe Sergei Lavrov, viceprim-ministrul Sergey Prikhodko, Nikolay Tokarev, CEO OAO Transneft, Ilya Klebanov, executiv OAO Sovcomflot şi Leonid Reiman, fostul ministru de comunicaţii, relatează un rezident.

Departamentul de proprietăţi al Kremlinului nu dezvăluie locuinţele alocate. Kostin, Timchenko şi Kudrin au refuzat să comenteze statutul de proprietar al acestor apartamente, precum şi Lavrov, Prikhodko, Tokarev, Klebanov şi Reiman. Departamentul de relaţii cu presa de la Rosneft a răspuns că Sechin nu a locuit niciodată în clădirea de pe aleea Shvedeskity Tupik şi a refuzat să spună dacă a deţinut vreodată un apartament în această clădire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO