Business Internaţional

Cât mai valorează o bancă în regiune

Autor: Razvan Voican

06.02.2011, 23:50 16

Tranzacţia prin care Raiffeisen cumpără de la grecii de la EFGEurobank subsidiara poloneză a acestora Polbank dă unul dintrepuţinele repere de evaluare a unei bănci din regiune de laizbucnirea crizei: austriecii au oferit un multiplu de 1,7 orivaloarea contabilă, într-o tranzacţie totală estimată la 665 mil.euro, din care 490 mil. euro cash.

Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, a admis că nuare o cheltuială prea mare cu această tranzacţie. Austriecii aucumpărat totuşi o bancă aflată pe pierdere după nouă luni din 2010,cu un minus de 26 mil. euro, la active bilanţiere de 5,5 mld. euro.În toamna lui 2010, spaniolii de la Santander plătiseră un multiplude 2,8 ori pentru a cincea mare bancă din Polonia, care era peprofit.

Multiplii actuali sunt spectaculos de mici în comparaţie cutranzacţia prin care austriecii de la Erste plăteau în 2006 deaproape 6 ori activul net al BCR, evaluând banca la peste 6 mld.euro în condiţiile în care aceasta era lider de piaţă. Dupăreperele poloneze, BCR ar putea fi evaluată astăzi între 3 şi 4,5mld. euro.

După plecarea GE Money, care le-a vândut afacerea turcilor de laGaranti, şi alţi investitori străini ar putea părăsi piaţa locală,mai ales dintre cei care deţin bănci mici. Vezi pagina 14

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO