Business Internaţional

Cat va dura recesiunea economiei britanice?

19.11.2008, 16:28 14

Recesiunea prin care trece Marea Britanie va fi mai profunda si va dura mai mult decat se estima initial, a avertizat grupul de business CBI, citat de BBC News. Grupul estimeaza ca economia va scadea cu 1,7% in 2009, o revizuire dramatica a estimarii avansate initial de CBI in luna septembrie, ce viza o crestere de 0,3%.

Grupul a adaugat ca rata somajului ar putea atinge un record de aproape 2,9 milioane de oameni pana in 2010, in crestere de la 1,8 milioane in prezent.
In acest context, secretarul de stat Lord Mandelson a sustinut planurile guvernului de majorare a finantarii contractate in vederea impulsionarii economiei. "Trebuie sa luam toate masurile pe care le putem lua ca guvern", a declarat acesta pentru BBC. Acesta a declarat ca recesiunea "nu a fost creata de guvern", dar ca este sarcina guvernului sa faca recesiunea "cat mai scurta si usoara".
Intre timp, cel mai mare sindicat din Marea Britanie, Unite, a realizat un plan de 10 puncte pentru revitalizarea economiei britanice. Acesta include o majorare a cheltuielilor publice si o stopare a reimproprietaririlor. Se cere in acelasi timp construirea unui million de locuinte accesibile. Sindicatul doreste de asemenea sprijin pentru industria de procesare si o taxa asupra profiturilor firmelor de energie, o mai stransa reglementare a sectorului financiar si drepturi sporite pentru muncitori.
Secretarul general al Unite, Derek Simpson, a vorbit despre o "noua ordine economica". CBI arata in raport ca sperase ca recesiunea sa fie "superficiala", dar ca turbulentele inregistrate in sectorul bancar in luna octombrie au redus aceste sanse. Economia britanica s-a contractat pentru prima data in 16 ani in perioada iulie-septembrie, confirmand faptul ca Marea Britanie se afla pe punctul de a intra in recesiune.
Economia britanica va fi considerata ca fiind in recesiune daca se va contracta si in trimestrul patru. John Cridland, director general adjunct al CBI, a declarat ca turbulentele din sistemul bancar inregistrate in septembrie si octombrie au afectat puternic increderea consumatorilor si sectorului de business. "Avand in vedere viteza si forta cu care a fost lovita economia, ne-am reevaluat si redus asteptarile privitoare la evolutia economiei britanice", a declarat acesta.
"Insa din cauza ritmului alert si caracterului global al crizei, este imposibil sa privim in perspectiva cu certitudine. Ceea ce este clar este ca recesiunea de scurta durata si superficiala la care sperasem cu cateva luni in urma va fi probabil mai profunda si va dura mai mult".
Cridland a declarat pentru BBC ca incetinirea economiei este rezultatul a doi factori. "In primul rand, criza bancara a avut efecte profunde asupra accesibilitatii creditelor pentru sectorul de afaceri. In plus, in urma vestilor negative aparute in fiecare zi consumatorii, cat si companiile si-au stopat cheltuielile". CBI se asteapta ca economia sa se contracte cu 0,8% in ultimul trimestru al acestui an si spune ca economia va continua sa scada in urmatoarele trei trimestre inainte de a incepe sa se redreseze in 2010.
Grupul anticipeaza ca ratele dobanzii ar putea scadea pana la 1,5%, de la actualul nivel de 3%, in conditiile in care Banca Angliei ia masuri in vederea impulsionarii economiei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO