Business Internaţional

Cât va mai dura „pacea“ gazelor dintre Ucraina şi Rusia?

Autor: Andreea Mioara Neferu

23.09.2010, 23:44 24

Odată cu apropierea iernii, discuţiile dintre Moscova şi Kiev cuprivire la livrările de gaz se complică: Ucraina vrea preţuri maimici, în timp ce Rusia se gândeşte în continuare cum să preiacontrolul asupra conductei gazeifere ce tranzitează Ucraina, scrieFinancial Times.

"Un conflict pare iminent - şi nu numai din cauza gazului", este depărere Oleg Ribaciuc, fost şef al administraţiei prezidenţialeucrainene în 2005. El arată de asemenea că Rusia face eforturi nunumai pentru o integrare mai profundă a industriei gazeifere, ci şipentru a convinge autorităţile de la Kiev să se alăture unei uniunieconomice şi să realizeze o fuziune a industriilor nucleară şiaviatică.

Serghei Kuprianov, purtător de cuvânt al gigantului rus al gazelornaturale Gazprom, a declarat că în acest moment nu întrevede"niciun motiv pentru o nouă criză a gazelor".
Cu toate acestea, Ucraina a surprins luna trecută când a sugerat căva face demersuri pentru a cere preţuri mai mici pentru gaze. Chiarşi după ce Ucraina a primit un discount de 30% în aprilie anulacesta, coaliţia de guvernământ de la Kiev spune acum că facturaanuală de 10 mld. dolari (7,5 mld. euro) pentru gaze este mult preaîmpovărătoare pentru economia preponderent industrială a Ucrainei.Fostul stat sovietic se străduieşte să-şi revină după declinuleconomic de 15% de anul trecut.
Premierul rus Vladimir Putin a recunoscut luna aceasta că ar puteaaccepta preţuri mai mici pentru gazele exportate către Ucraina,numai în contextul unei integrări economice mai profunde. Modul încare cele două state îşi vor rezolva problemele este crucial şipentru restul europenilor, având în vedere că sistemul de conductede gaze din Ucraina transportă circa 80% din gazul ce vine dinRusia şi se îndreaptă spre Europa.


Ucraina vrea în UE, dar fără să supereKremlinul

Preşedintele ucrainean Victor Ianucovici a declarat căautorităţile de la Kiev intenţionează să se alăture UniuniiEuropene, însă au nevoie încă să menţină legături puternice cuMoscova pentru a asigura că ţara poate servi drept teritoriu detranzit pentru gazul rusesc către Europa, scrie The Wall StreetJournal. Ianucovici, care a întreprins eforturi în direcţiareconstrucţiei relaţiilor cu Moscova, a mai spus că Ucraina "dejajoacă un rol de punte de încredere" între Europa şi Rusia. "Ucrainamerge rapid în direcţia integrării europene", a explicatpreşedintele ucrainean, adăugând însă că "nu vrem să jignim penimeni odată ce am ales acest drum", făcând, cel mai probabil,referire la Kremlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO