Business Internaţional

Cât valorează o bancă centrală: 7 miliarde euro cea a Italiei

Banca centrală a Italiei este printre puţinele din Europa la care băncile comerciale deţin acţiuni

Banca centrală a Italiei este printre puţinele din Europa la care băncile comerciale deţin acţiuni

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2013, 20:00 752

Banca centrală a Italiei ar putea valora până la 7 miliarde de euro, a afirmat ministrul italian al eco­nomiei, Fabrizio Saccomanni, făcând astfel unul dintre cei mai mari paşi din ultimii ani în încercarea de a da acţiunilor instituţiei o valoare cât mai aproape de realitate.

Banca centrală a Italiei este printre puţinele din Europa la care băncile comerciale deţin acţiuni, scrie The Wall Street Journal.

Instituţia a alcătuit o echipă de lucru cu scopul de a evalua acţiunile, care au fost emise în 1936 şi niciodată reevaluate. Cele mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, deţin cele mai mari participaţii, de 42,5% respectiv 22,1%.

Preţul acţiunilor nu a mai fost actualizat din anii 1930. În prezent, acţiunile sunt evaluate la 156.000 de euro în balanţa contabilă a băncii centrale şi în registrele principalilor acţionari. Experţii spun încă că nu aceasta este valoarea reală a instituţiei. Saccomanni evaluează acţiunile la 5-7 miliarde de euro.

Dacă preţurile sunt actualizate, băncile care deţin acţiuni şi-ar putea vedea întărindu-se baza de capital în condiţiile în care trebuie să înde­plinească cerinţe de capital mai severe.

Estimarea lui Saccomanni a stârnit deja critici.

„Toate numerele sunt scrise în registrul contabil al Băncii Italiei, astfel că este suficient să te uiţi la ele ca să vezi că valoarea de 5-7 miliarde de euro pare la o depărtare de mii de ani-lumină de realitate“, a afirmat Renato Brunetta, fost ministru al administraţiei publice într-unul din guvernele lui Silvio Berlusconi. Pe baza profitului net de 2,5 miliarde de euro realizat de banca centrală anul trecut, el a calculat că acţiunile valo­rează 25 de miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO