Business Internaţional

Caviarul rusesc vine din… Italia

Caviarul rusesc vine din… Italia

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2015, 00:00 1355
Când Rusia a impus restricţii la importurile alimentare din Vest, în august anul trecut, caviarul a fost una din excepţii, ceea ce a ajutat o fermă de sturioni din Italia să se „infiltreze” în ţara lui Putin, scrie Bloomberg. De la un început de la zero pe piaţa rusească, în 2012, Agroittica Lombarda, cel mai mare producător european de caviar, a ajuns acum să se bazeze pe Rusia, unde exportă cel mai mult. Trucul? „A trebuit să punem pe cutie un nume rusesc şi să omitem să scriem «Made in Italy»”, explică Lelio Mondella, directorul executiv al Agroittica.
 
Compania vinde diverse sortimente de caviar în cutii de 10 grame cu preţuri variind de la 20 de euro la 80 de euro bucata. Economia de 1.100 de miliarde de dolari a Rusiei a înregistrat în al doilea trimestru cea mai mare contracţie începând cu 2009, fiind afectată de prăbuşirea preţurilor petrolului şi de deprecierea dramatică a rublei. Turbulenţele economice sunt exacerbate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei şi de embargolul impus de Moscova asupra alimentelor importate din UE şi SUA. Caviarul nu a fost inclus pe lista produselor interzise deoarece producţia internă s-a diminuat considerabil în urma restricţionării pescuitului de sturioni sălbatici din Marea Caspică. „Ruşii bogaţi şi puternici nu pot trăi fără caviar, aşa că Moscova a făcut o excepţie”, a spune Mondella. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO