Business Internaţional

Cazul Refco sau cum poate o companie sa ajunga la sapa de lemn in doar o saptamana

21.10.2005, 17:55 113

In urma cu doar o saptamana, Refco era una dintre cele mai mari companii de brokeraj de pe piata instrumentelor financiare derivate din lume, cu peste 3.000 de angajati in 30 de state din toata lumea si o valoare de piata de 3,6 miliarde de dolari (3 miliarde de euro), obtinuta in urma succesului listarii la Bursa din New York. In prezent, compania este o ruina care se lupta efectiv pentru supravietuire, noteaza Financial Times.

Pe 13 octombrie, tranzactiile cu titlurile gigantului financiar Refco au fost astfel suspendate pe termen nedeterminat, obligatiunile emise de companie se vand la doar un sfert din valoarea nominala si cea mai mare parte a operatiunilor financiare derulate de aceasta sunt suspendate sau pe cale sa fie inchise.

Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Refco a fost sub 7,9 dolari per titlu, fata de o medie de aproximativ 27 dolari per titlu din ultima luna. Deprecierea brusca a actiunilor Refco a dus capitalizarea bursiera a companiei de la 3,6 miliarde la doar 1 miliard de dolari in doar 4 zile.

Intre 10 si 13 octombrie, aproape 80 de milioane de actiuni Refco, ceea ce reprezinta doua treimi din stocul de titluri al companiei, si-au schimbat proprietarii, fiind tranzactionate la valori din ce in ce mai reduse. In prezent, Bursa de Valori din New York a anuntat ca, in afara de suspendarea tranzactiilor cu titluri Refco, ia in considerare masura delistarii companiei de pe bursa.

Inaintea incidentelor de saptamana trecuta, Refco era un grup financiar cu o pozitie respectabila pe piata de profil din Statele Unite. Brokerii companiei administrau active in valoare de peste 20 de miliarde de dolari (16,6 miliarde de euro), iar cifra de afaceri in anul fiscal recent incheiat depasise 1,3 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro), ceea ce a adus grupului Refco un profit net de peste 150 de milioane de dolari (125 milioane de euro).

In afara de viteza de propagare a dezastrului in cadrul "afacerii Refco", ar mai fi ceva care atrage atentia: faptul ca analistii financiari afirma acum cu stupoare ca nu era nimic in neregula cu acest grup financiar sau operatiunile sale.



De ce s-a prabusit gigantul?

In urma cu aproximativ 10 zile, cei de la Refco stiau ca au de recuperat o datorie in valoare de 430 de milioane de dolari (360 milioane de euro) de la un fond de hedgeing, dar adevarul era ca nu Refco era creantier, ci presedintele Refco. In ziua de luni, 10 octombrie, presedintele Refco si-a platit datoria, cu tot cu dobanda, fapt care, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa puna Refco intr-o pozitie financiara mai buna decat inainte.

In ciuda acestui fapt, in aceeasi zi, compania a publicat un comunicat care lasa multe intrebari fara raspuns. Iar lipsa acestor raspunsuri a facut ca lumea exterioara companiei sa se teama de ceea ce era mai rau.

Intrucat inregistrarile contabile ale companiei nu consemnasera faptul ca titularul datoriei era o persoana fizica si nu o companie privata, oficialii Refco au anuntat ca, cel putin temporar, situatiile lor financiare din ultimii patru ani nu mai sunt conforme cu realitatea.

Regulamentele contabile in vigoare la ora anuntului cereau ca orice companie sa faca publica o astfel de neconcordanta, chiar daca este vorba de o situatie izolata, si sa anunte daca situatia financiara curenta este incerta. Ironia sortii, in opinia analistilor pietei financiare americane, a fost ca tocmai regulile care ar fi trebuit sa protejeze investitorii de incertitudini i-au facut, de aceasta data, sa-si piarda toti banii.

Astfel, investitorii si clientii companiei nu au asteptat ca oficialii Refco sa faca lumina in jurul comunicatului respectiv. Ei au abandonat imediat grupul financiar, retragandu-si fondurile si vanzand participatia in cadrul companiei.

Ca orice mare jucator de pe piata financiara, Refco este dependenta de increderea clientilor si investitorilor sai, care finanteaza operatiunile companiei cu miliarde de dolari prin credite, obligatiuni si alte instrumente financiare. Atunci cand detinatorii capitalului se tem de o problema intervenita in cazul companiei, ei incearca sa-si salveze investitia prin a o retrage cat mai repede. Acest lucru s-a intamplat si saptamana trecuta la Refco.

Desi grupul financiar Refco este cel mai bine cunoscut pe piata pentru operatiunile sale cu instrumente financiare derivate, majoritatea profiturilor companiei provin din tranzactii cu titluri de valoare pe care Refco le deruleaza cu fonduri de hedgeing.

Dupa anuntul pe care oficialii Refco l-au facut luni, multe dintre companiile care derulau schimburi de titluri cu divizia de investitii financiare a grupului au cerut returnarea activelor imprumutate companiei Refco sau suplimentarea rezervelor depuse de Refco ca si garantie. Pe masura ce din ce in ce mai multe companii isi cereau inapoi activele de la Refco, grupul financiar a ramas fara lichiditati pe termen scurt, cu care sa poata sa isi onoreze obligatiile.



Actionarul majoritar pare cel mai afectat

Thomas H. Lee Parteners, un fond privat de investitii cu sediul in Boston, este actionarul majoritar al grupului financiar Refco, gratie unei participatii de 38% la capitalul acestuia. Din motive evidente, TH Lee este prima companie interesata de salvarea afacerii Refco.

Pana la debutul incidentelor din jurul Refco, tranzactia prin care TH Lee a preluat Refco avea toate ingredientele unei afaceri de succes. In iulie 2004, TH Lee a platit 450 de milioane de dolari (370 de milioane de euro) pentru o participare majoritara in Refco. Dupa o perioada scurta de timp, valoarea grupului financiar s-a triplat odata cu listarea pe Bursa de Valori din New York.

Inainte de Refco, TH Lee s-a facut cunoscuta prin cumpararea Snapple, o companie de bauturi racoritoare, dar si prin investitiile in Warner Music.

In pofida scandalului recent, afacerea este una profitabila pentru TH Lee. Oficialii TH Lee spun ca valoarea curenta a participatiei in cadrul Refco si profiturile generate de afacere depasesc insumate valoarea investitiei initiale. Dupa incidentul de saptamana trecuta, multi observatori din piata au fost tentati sa creada ca, pentru Refco, deznodamantul nu poate fi decat falimentul sau lichidarea, ceea ce ar fi adus la zero investitia derulata de TH Lee.

Efectele ar fi cu atat mai accentuate cu cat TH Lee incearca sa puna bazele unui nou fond, cu active in valoare de peste 7,5 de miliarde de dolari (6,2 de miliarde de euro).

Situatia nu este deloc imbucuratoare pentru actionarul majoritar al Refco, spun analistii pietei financiare. "TH Lee este in mijlocul unei furtuni si nu este clar pentru nimeni cum vor iesi la liman", este de parere un avocat din New York, citat de Financial Times.

In timp ce Refco are nevoie disperata de o injectie rapida de capital lichid, oficialii TH Lee nu par deocamdata dornici sa puna pe masa banii necesari.

Specialistii pietei financiare sunt acum de parere ca Refco ar trebui sa-si indrepte eforturile catre gasirea unui investitor strategic, pentru a fi preluata de catre acesta. Doar in acest caz, TH Lee si-ar putea vedea investitia pusa la adapost.



Piata financiara incearca salvarea Refco

Reprezentantii mai multor grupuri de pe piata instrumentelor financiare derivate au purtat discutii cu Goldman Sachs, cea mai influenta banca de investitii de pe Wall Street, dar si cu alte institutii financiare, pentru a salva de la faliment macar divizia de tranzactii futures a grupului Refco.

Miscarea reflecta temeri mai vechi ale mediului de afaceri, potrivit carora inchiderea altor divizii ale grupului din ultimele doua zile submineaza increderea in capacitatea companiei, care este de altfel una din cele mai importante case de brokeraj din industrie.

Recent, grupul Refco si-a inchis divizia de investitii financiare, la numai cinci zile dupa ce a fost impins in criza de dezvaluirile cu privire la presupusa frauda comisa de Phillip Bennett, presedintele companiei.

Cu toate acestea, Michael Greenberger, fost membru al Commodity Futures Trading Commision, este de parere ca afacerea nu va putea fi salvata din interior. "Va fi foarte dificil pentru Refco sa se mentina de una singura pe linia de plutire", a explicat el. "Singura solutie viabila ar putea fi vanzarea", a concluzionat Greenberger.

Oficialii Bursei de Marfuri din Chicago au purtat discutii cu Goldam Sachs si cu alte banci de investitii pentru gasirea de modalitati prin care sa redea increderea in grupul Refco. Deocamdata, surse apropiate discutiilor sustin ca nu s-a ajuns la nici un rezultat. Desi unii investitori ar fi in principiu interesati sa cumpere titluri Refco, ei se tem sa participe la salvarea Refco, din cauza suspiciunilor de frauda din jurul afacerii.

Goldman Sachs, angajata de Refco pentru a asigura consultanta companiei, a derulat mai multe discutii cu investitori care ar fi putut fi interesati de afacere, printre care grupurile financiare Man din Marea Britanie si J.C. Flowers din Statele Unite. Daca oficialii Man au dezmintit interesul in aceasta afacere, conducerea Refco a anuntat recent ca se afla in discutii avansate cu J.C. Flowers, considerat investitorul cu cele mai mari sanse sa preia Refco.

Autoritatile de reglementare a pietei au dorit sa precizeze ca problemele cu care se confrunta Refco nu ameninta sistemul financiar al Statelor Unite, insa traderii raman sceptici in legatura cu acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO