Business Internaţional

Cazul Strauss-Kahn naşte sentimente antiamericane în Franţa

Cazul Strauss-Kahn naşte sentimente antiamericane în Franţa

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2011, 00:03 467

Turnura pe care a luat-o scandalul fostului şef al FMIfran­cezul Dominique Strauss-Kahn, eliberat după ce a fost ares­tatîn SUA pentru acuzaţii de agresiune sexuală, retre­zeşte sentimenteantiamericane în Franţa, alimentate de sen­za­­ţia că justiţiaamericană este subminată de o cultură primi­ti­­vă, puternicinfluenţată de media, scrie The New York Times.

Franţa a fost şocată de arestarea în mai a lui Strauss-Kahn. Afost criticat aspru în special faptul că media şi autorităţile aufăcut spectacol din acest caz, învinuitul fiind filmat în cătuşe şicu o ţinută neîngrijită în drumul spre sala de judecată şi aruncatîntr-o închisoare celebră pentru duritatea ei, Rikers Island, subsupraveghere pentru a se împiedica o even­tuală sinucidere. A fostcriticată plăcerea cu care ta­bloi­dele americane evidenţiaufiecare umilinţă la care era supus Strauss-Kahn şi insistau peclişeele despre francezi. Exista sen­zaţia că nu doar fostul şef alFMI era umilit, ci Franţa în­treagă.

Fostul premier Lionel Jospin a afirmat că Strauss-Kahn "a fostaruncat la lupi" în SUA, iar un fost ministru al justiţiei, RobertBadinter, a caracterizat tratamentul la care a fost supus francezulca "o linşare făcută de media".

Evoluţia cazului lui Strauss-Kahn "trezeşte din somnsentimentele antiamericane, iar cei care au cel mai mult de pierdutsunt justiţia şi poliţia americane. În Europa se spune că o ţară nueste civilizată dacă nu renunţă la pedeapsa cu moartea. Sentimentuleste întărit acum - că SUA nu este un stat pe deplin civilizat, căare o poliţie care vrea să umilească", a spus Dominique Moïsi,expert în relaţiile franco-americane, adăugând că europenii ausentimentul că SUA este o ţară periculoasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO