Business Internaţional

Cazul uciderii bancherului rus Andrei Kozlov ajunge in Austria

29.05.2007, 19:11 16

Procurorii austrieci analizeaza tranzactii in valoare de sute de milioane de dolari in care au fost implicate Raiffeisen Zentralbank si Diskont Bank, banca moscovita careia Andrei Kozlov, fostul vicepresedinte al bancii centrale a Rusiei, i-a retras licenta de functionare cu mai putin de doua saptamani inainte sa fie impuscat mortal, scrie Financial Times.
Procurorii au dezvaluit faptul ca ancheta a fost initiata in momentul in care politia austriaca a primit un raport privitor la o serie de tranzactii suspecte realizate prin intermediul contului deschis de Diskont in cadrul Raiffeisen cu doua zile inainte ca Andrei Kozlov sa retraga licenta de functionare a bancii ruse, suspectand banca de operatiuni de spalare de bani, a declarat un purtator de cuvant al procurorului-sef austriac.
Procurorii au inghetat imediat cei 4 milioane de dolari aflati in contul deschis la Raiffeisen, a declarat purtatorul de cuvant.
Conform lui Alexei Kudrin, ministrul rus de finante, decizia bancherului central de retragere a licentei Diskont Bank ar putea reprezenta motivul uciderii acestuia in luna septembrie a anului trecut, desi Kozlov isi facuse multi dusmani in lupta sa de combatere a operatiunilor de spalare de bani.
Kudrin a spus reporterilor la numai cateva zile dupa uciderea lui Kozlov ca avusese loc "un transfer de active" chiar dupa retragerea licentei bancii si inghetarii conturilor sale.
Mai multe anchete au fost initiate, iar Interpolul a fost alertat, a declarat el.
Uciderea lui Kozlov a pus in lumina actiunile ilegale care se desfasoara inca in unele parti ale sectorului bancar rus, ridicand in acelasi timp semne de intrebare cu privire la coruptia unor oficiali din cadrul sectorului. Procurorii rusi au acuzat un grup de persoane fizice din Rusia si Ucraina, printre care si bancherul rus Alexei Frenkel, fostul director al VIP Bank, o alta banca a carei licenta a fost retrasa in cadrul "cruciadei" lui Kozlov, de uciderea vicepresedintelui bancii centrale.
Procurorii rusi au declarat inchis cazul lui Kozlov vineri. In cadrul unui raport oficial privitor la operatiuni de spalare de bani publicat in Austria, ministerul austriac de interne pune la indoiala constatarile autoritatilor ruse, aratand ca nu este exclusa posibilitatea ca unii oficiali corupti sa se faca vinovati de uciderea lui Kozlov. Ministerul austriac a declarat ca autoritatile ruse nu i-au transmis informatii privitoare la transferurile realizate prin intermediul Raiffeisenbank in ciuda cererilor formulate dupa moartea acestuia.
In raport, minis-terul austriac arata ca a descoperit operatiuni de transfer a peste 112 mil. $ prin intermediul contului bancii moscovite in Austria catre 50 de companii offshore, operatiuni realizate in patru zile inainte de inghetarea contului. In plus, 44 de milioane de dolari au fost transferati prin 34 de tranzactii catre o serie de companii offshore. O revista moscovita, New Times, a publicat detalii ale transferurilor saptamana trecuta.
Raiffeisen Zentralbank a declarat ca a informat autoritatile austriece si banca centrala rusa imediat ce a primit o avertizare din partea unei surse din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO