Business Internaţional

Ce banci au cel mai mult de suferit din cauza Greciei

29.04.2010, 23:00 20

Bancile din Franta, Marea Britanie si Germania sunt cel maiputernic expuse la criza din Grecia si la potentialele crize dinPortugalia si Spania.

Crédit Agricole si Société Générale s-ar putea numara printrebancile europene cel mai puternic afectate de criza din Grecia dincauza unitatilor neprofitabile pe care cei doi creditori francezile detin in aceasta tara, scrie Bloomberg.

Bancile din Franta au cea mai mare expunere pe Grecia dintrecreditorii europeni, adica 78,8 mld. dolari (60 mld euro) dintotalul de 193,1 mld dolari (145,5 mld. euro) pe care bancileeuropene afirma ca

le-au investit in Grecia, potrivit Bancii ReglementelorInternationale. Acesti creditori sunt de asemenea pe locul doi caexpunere in Portugalia si Spania dupa cei germani si suntprincipalii detinatori ai titlurilor de datorie emise de Italia,potrivit cifrelor BIS.

Cei mai mari sunt cei mai expusi

Preturile obligatiunilor din Italia s-au prabusit dupa ceStandard & Poor's a redus pe 27 aprilie ratingul Greciei subnivelul de investitii si a modificat in sens negativ si ratingulPortugaliei. La doar o zi distanta, agentia de rating a redus siratingul Spaniei. Criza din Grecia s-a extins si "amenintastabilitatea sistemului financiar" la fel ca virusul Ebola,potrivit lui Angel Gurria, secretarul general al Organizatieipentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Nici bancile britanice nu stau mai bine, expunerea acestora peGrecia, Spania si Portugalia ridicandu-se la 100 mld. lire sterline(115 mld. euro). Creditorii britanici risca sa piarda mai mult inSpania decat in Grecia si Portugalia, deoarece, potrivit unorcalcule ale Credit Suisse, expunerea pe Grecia si Portugalia estede 25 mld. lire sterline, iar pe Spania 75 mld. lire.

O criza in Portugalia si Spania, mai periculoasa caaceea din Grecia

Cu toate acestea, criza pune in pozitia de principale perdantebancile din Franta. Emporiki Bank din Grecia, membra a grupuluiCrédit Agricole, are 1,4 milioane de clienti si a acordat creditein valoare de 22,7 mld. euro. Principalul risc cu care se confruntabanca franceza este acela ca in conditiile in care economia secontracta sa intampine probleme din cauza creditelor neperformante,este de parere Jaap Meijer, analist la Evolution Securities dinLondra. Crédit Agricole detine participatii si in cadrul BancoEspirito Santo, cea mai mare banca din Portugalia dupa valoarea depiata, listata la bursa si in cadrul Bankinter din Spania.

BNP Paribas insa, cea mai mare banca din Franta dupa valoareaactivelor, este slab expusa pe Grecia, potrivit lui Baudouin Prot,directorul executiv al grupului. Si Natixis a anuntat ca expunereape Grecia este "neglijabila", iar cea pe Portugalia"insignifianta". Creditorii europeni au o expunere de 240,5 mld.dolari pe Portugalia si de 832,3 mld. $ pe Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO