Business Internaţional

CE considera "scandaloase" bonusurile primite de directori

19.05.2008, 22:34 19

Oficialii Uniunii Europene sunt de parere ca bonusurile salariale primite de directorii executivi ai marilor companii sunt "scandaloase", avand in vedere ca angajatii obisnuiti sunt obligati sa accepte majorari salariale modeste, scrie Financial Times.
"Cand vorbim despre moderatie in privinta salariilor si de nevoia de a crea o relatie intre marirea salariilor si cresterea productivitatii, trebuie sa aducem in discutie si unele niveluri de remuneratie care nu reflecta aproape deloc nivelul de productivitate al unei companii", a declarat Jaoquin Almunia, comisarul pentru afaceri monetare al UE.
Discursul sau a venit dupa ce ministrii de finante ai UE au decis in cadrul unei intalniri informale sa discute mai in detaliu problema platilor excesive la urmatoarea intalnire oficiala, care va fi cel mai probabil in luna iulie, dupa ce Franta preia prin rotatie presedintia Uniunii Europene.
Avand in vedere inflatia cu care se confrunta intreaga Europa de la inceputul anilor 1990, care a exercitat presiuni tot mai mari asupra puterii de cumparare a milioane de muncitori si someri europeni, directorii executivi din sectorul privat vor trebui sa dea dovada de un mai mare simt de responsabilitate sociala, conform deciziilor ministrilor europeni.
Ministrii europeni nu au discutat inca detaliile cu privire la masurile ce vor fi luate pentru reducerea platilor excesive catre directorii executivi ai companiilor private, dar Almunia a sugerat ca o imbunatatire a standardelor corporatiste ar reprezenta una dintre solutii, investitorii controland astfel mai riguros pachetele salariale ale directorilor companiilor lor.
Cu toate acestea, Almunia a recunoscut ca setul de recomandari emis de Comisia Europeana in 2004 nu a fost urmat de foarte multe companii.
"Trebuie sa recunosc ca, privind la rezultatele anchetei desfasurate de noi in ultima perioada, gradul de implementare al recomandarilor nu a fost deloc impresionant", a declarat Almunia.
Unele dintre cele mai aspre critici au venit din partea lui Jean-Claude Juncker, primul ministru al Luxemburgului, care prezida grupul celor 15 ministri de finante din zona euro.
"Suntem de parere ca aceste excese pe care le-am vazut in mai multe tari sunt chiar scandaloase. Am cerut tarilor din zona euro sa il contacteze pe Almunia in legatura cu masurile pe care le iau pentru a combate acest flagel social", a declarat Juncker. El a mai declarat ca legile trebuie inasprite, mai ales in privinta acelor "strangeri de mana aurite" sau a platilor facute unor CEO care au parasit locul de munca. De asemenea, Juncker a mai cerut renuntarea la statutul de neplatitor de taxe pentru directorii companiilor.
Andrej Bajuk, ministrul de finante al Sloveniei, care detine actualmente presedintia Uniunii Europene, a declarat ca "exista un consens general intre cei 27 de ministri de finante europeni, care au promis ca vor lua aceasta problema foarte in serios".
Discutiile dintre ministrii europeni subliniaza faptul ca politicienii din intreaga Europa au devenit destul de sensibili la riscurile pierderii alegatorilor pe motivul ca bancherii si bancile centrale le cer reducerea salariilor pentru a tine in frau inflatia.
Inflatia anuala din zona euro a atins pragul de 3,6% in martie, acesta fiind cel mai mare nivel de la lansarea monedei unice in 1999. Desi a scazut pana la 3,3% luna trecuta, rata inflatiei este inca prea ridicata in ochii Bancii Centrale Europene pentru a permite o reducere a dobanzii de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO