Business Internaţional

Ce este mai bine să sacrifici: puterea de cumpărare a tuturor sau bunăstarea celor cu credite? Cazul Poloniei, unde banca centrală scade dobânzile înainte de alegeri deşi inflaţia nu e moartă

Ce este mai bine să sacrifici: puterea de cumpărare a...

Autor: Catalina Apostoiu

05.10.2023, 22:28 2883

Banca centrală a Poloniei şi-a redus dobânda de referinţă pentru a doua lună consecutiv în această săptămână, însă, spre deosebire de luna trecută, reducerea a fost în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor şi economiştilor.

Dobânzile au fost reduse cu 0,25% până la 5,75%.

Consiliul de politică monetară este aşteptat să-şi continue ciclul de re­ducere a ratei dobânzii, dar într-un ritm mai lent. „Anul acesta ne aştep­tăm la o nouă reducere a ratei cu 25 de puncte bază“, a declarat Urszula Krynska, economist la PKO, potrivit tvn24.pl.

Mesajul de după decizie nu a di­ferit semnificativ de cel precent. Con­siliul a remarcat deteriorarea econo­miei globale şi reducerea presiunii asupra costurilor. Pe plan intern, acesta a atras atenţia asupra dinamicii mai lente a activităţii economice, scăderii producţiei şi vânzărilor cu amănuntul, deşi într-un ritm mai lent decât acum o lună, şi scăderea ocupării forţei de muncă în sector.

În opinia economistului de la PKO, motivul cheie din spatele deci­ziei con­siliului a fost scăderea inflaţiei în sep­tembrie la 8,2%. Consiliul a subliniat şi scăderea aşteptărilor inflaţioniste. Aces­ta a subliniat în acelaşi timp că deciziile ulterioare vor depinde de in­formaţiile primate cu privire la per­spec­tiva inflaţiei şi a activităţii economice.

Şi Grzegorz Ogonek, economist la Santander Bank Polska, arată că având în vedere previziunile băncii că inflaţia va scădea sub 7% în octom­brie, o altă reducere a ratei va fi pro­babil anunţată la următoarea întâlnire.

Efectul cel mai probabil al redu­cerilor de dobânzi va fi un nou impuls dat inflaţiei.

Stanislav Gomulka, economist-şef al Clubului Centrului de Afaceri, arată în cadrul unui comentariu publicat de ceo.com.pl că ultima decizie a băncii centrale va menţine slăbirea zlotului şi o poate chiar amplifica.

Efectele inflaţioniste ale acestei slăbiri vor fi vizibile în lunile următoa­re deoarece preţurile mărfurilor im­por­tate vor creşte, iar importurile în Polonia constituie peste jumătate din PIB-ul total. Preţurile carburanţilor vor creşte de asemenea.

După alegerile din 15 octombrie, Orlen va fi obligat să revină la preţurile pieţei. Prin urmare, în primul trimestru al anului 2024 o creştere semnificativă a inflaţiei pare inevitabilă, de la nivelul actual de aproximativ 8% la 10%.

Polonezii cu credite se bucură cu siguranţă de reducerea dobânzilor, dar există mult mai mulţi oameni care au economii şi pierd de multe ori mai mult, a comentat la rândul său Boguslaw Grabowski, fost membru al consiliului de politică monetară, pentru tvn24.pl.

Aceasta este o decizie complet politică, a adăugat el. Aceste reduceri de rate nu vor afecta economia în două-trei săptămâni, ci doar anul viitor, când nu se ştie cine va guverna, a precizat Grabowski.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO