Business Internaţional

Ce fac europenii pentru a-şi reduce consumul de energie?

Ce fac europenii pentru a-şi reduce consumul de energie?

Autor: Catalina Apostoiu

19.10.2022, 00:05 268

Parisul opreşte iluminatul Tur­nului Eiffel cu o oră mai devre­me, Milano  a oprit fântânile publice, iar Hanovra le oferă celor care merg în sălile de fitness duşuri reci şi nu calde în încercarea de a combate posibile penurii de energie în această iarnă, potrivit The Guardian.

În acelaşi timp, oamenii sunt în­curajaţi să contribuie la acest efort evi­tând să folosească aparatura elec­tro­casnică în intervalul de timp 4-7 sea­ra, să-şi facă stocuri de pături şi să-şi conducă maşinile la viteze mai mici.

Un lanţ global de retail îşi încu­rajează angajaţii să-şi schimbe com­por­ta­mentul: să folosească scările în locul lifturilor, să utilizeze aplicaţii de economisire a energiei acasă şi să-şi scoată din priză dispozitivele în loc să le lase în standby. În întreaga Europă, guvernele şi autorităţile municipale au răspuns ape­lurilor de reducere a con­sumului de e­ner­gie şi atingere a unei ţinte UE de diminuare a consumului de ener­gie cu 15% până în martie a­nul viitor. Toate statele membre re­duc încălzi­rea în clădi­rile pubice cu un grad la 19 grade Celsius, însă unele au mers şi mai departe.

În Franţa, guvernul a lansat o cam­panie majoră de comunicare, „Fiecare gest contează“, încurajând oamenii şi industria să-şi aducă con­tribuţia. Conglomeratul de bunuri de lux LVMH şi lanţurile de supermar­keturi LeClerc şi Carrefour îşi opresc iluminatul magazinelor cu trei ore mai devreme. În locuinţe, oamenilor li se cere să-şi menţină încălzirea la

19 grade în sufragerii şi bucătării, să utilizeze maşinile de spălat rufe şi vase în afara orelor de vârf. Gospo­dăriile care se conformează ar urma să beneficieze de un bonus.

Companiilor şi angajaţilor din sec­torul public li se cere să organi­zeze munca de acasă pentru ca sediile să poată fi închise timp de trei sau patru zile la rând.

În Spania, temperaturile nu pot fi setate mai sus de 19 grade în clădirile publice. Noile reguli nu se aplică gos­podăriilor, însă oamenii sunt încura­jaţi să procedeze la fel. Magazinele trebuie să-şi închidă iluminatul ferestrelor de la 10 seara, iar toate unităţile cu încăl­zire sau aer condiţionat trebuie să aibă un meca­nism de închidere automată a uşilor pentru a evita risipa de energie.

În Irlanda, dependentă de ma­şini, guvernul le cere şoferilor să con­ducă mai încet pentru conservarea consumului de energie, încurajându-i de asemenea ca o zi pe săptămână să meargă pe jos, cu bicicleta sau să fo­losească transportul public.

În Germania, monumentele pu­bli­ce, clădirile publice şi reclamele pot fi iluminate doar între 4 şi 10 seara.

Ha­novra a anunţat că nu va exista apă caldă disponibilă pentru spălarea pe mâini sau pentru duşuri în clădiri pu­bli­ce, bazine de înot, săli de sport şi fitness.

În Italia, operaţiunea Termostat din primăvară a dus deja la un număr de măsuri de economisire a energiei. Guvernul italian încurajează proprietarii de locuinţe să reducă încălzirea cu 1 grad C şi cetăţenii să facă duşuri mai scurte, să folosească maşinile de spălat doar când sunt încărcate la maxim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO