Business Internaţional

Ce il asteapta pe Hodorkovsky in spatele gratiilor

06.06.2005, 18:46 18

Mihail Hodorkovsky, cel mai bogat businessman rus, isi va petrece urmatorii noua ani intr-o celula alaturi de alti 100 de condamnati, si va primi o alocatie lunara de mai putin de 100 de dolari, relateaza The Moscow Times.

Hodorkovsky a fost condamnat pentru frauda si evaziune fiscala la noua ani de detentie intr-o inchisoare de securitate medie, dar expertii penali sunt de parere ca acesta isi va putea folosi buzunarele adanci pentru a evita normele Codului penal si a-si imbunatati viata in spatele gratiilor.

Naum Nim, editor al revistei Nim, crede ca inchisorile ar putea fi chiar pregatite pentru venirea acestuia.

"Administratorii inchisorilor incearca sa ghiceasca care dintre ei il va primi, fiind constienti de faptul ca Hodorkovsky va putea finanta reparatii sau chiar o sala de fitness in care sa se antreneze", a adaugat Nim.

Hodorkovsky nu va fi mutat insa de la centrul de detentie Matrosskaya Tishina, unde se afla de cand a fost arestat la sfarsitul lui 2003, pana ce nu vor fi epuizate toate actiunile de apel, adica pana la sfarsitul acestui an. El nu va putea fi mutat nici daca procurorii inainteaza noi acuzatii, asa cum au promis.

Platon Lebedev, partenerul de afaceri al lui Hodorkovsky, care a fost condamnat si el la noua ani de inchisoare, si-a exprimat temerea ca cei doi ar putea fi omorati in inchisoare.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Serviciului Fderal Penal a refuzat sa comenteze asupra vietii pe care Hodorkovsky o va avea in inchisoare, dar, conform Codului penal, detinutii din inchisorile de securitate medie sunt obligati sa imparta in comun celulele. Intre 20 si 100 de persoane traiesc si dorm impreuna in fiecare camera, a spus Valery Abramkin, directorul organizatiei nonguvernamentale Centrul pentru Reforma Inchisorilor din Moscova.

Lui Hodorkovsky i se va putea permite sa cheltuiasca o suma egala cu de trei ori salariul minim pe economie, adica 2.160 de ruble (62 de euro), pe mancare si bunuri de stricta necesitate, dar mai poate primi sase pachete mici si sase pachete mari pe an.

Mai mult decat atat, el va avea dreptul la sase vizite scurte, pana la patru ore fiecare, care se vor desfasura la telefon, cele doua persoane fiind despartite de o bariera de sticla, si la patru vizite mai lungi pana la trei zile pe an.

"Uneori li se permite condamnatilor sa-si petreaca vizitele lungi in afara inchisorii, de exemplu intr-un hotel. Dar nu cred ca acest lucru va fi posibil si in cazul lui Hodorkovsky", a adaugat Abrakim.

In ceea ce priveste abilitatile manageriale ale acestuia, este putin probabil ca el sa accepte sa le foloseasca pentru a supraveghea condamnatii care muncesc. "Un job ca acesta nu-ti va aduce respectul celorlalti. Pe de alta parte i-ar putea conveni o slujba ca bibliotecar al inchisorii", crede Abrakim.

Dupa sase luni, administratia inchisorii i-ar putea acorda lui Hodorkovsky anumite privilegii pentru buna purtare: sase vizite lungi, 12 pachete mari, 12 mici pe an si o alocatie nelimitata.

Alocatia initiala foarte mica este putin probabil sa-l afecteze pe Hodorkovsky.

"Cu banii pe care ii detine, va putea sa cumpere conditii speciale. Sunt sigur ca va mitui pe cineva pentru a primi o camera speciala", a spus Nim.

Acesta impreuna cu Platon Lebedev vor fi probabil mutati intr-o inchisoare din regiunea Moscovei. Destinatia va fi hotarata de o comisie din care va face parte si administratorul inchisorii Matrosskaya Tishina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO