Business Internaţional

Ce implicatii are salvarea marilor institutii financiare de catre statul american

03.10.2008, 16:50 22

Inevitabilitatea interventiei statului pentru salvarea celor doua institutii sprijinite de guvern, Freddie Mac si Fannie Mae, cei doi colosi ai bancilor ipotecare, a zguduit lumea investitorilor cu cateva saptamani in urma, iar actiunile ambelor companii s-au prabusit de teama ca actionarii existenti vor fi distrusi, scrie International Herald Tribune.

Aceste doua grupuri finantate de stat garanteaza sau detin ipoteci in valoare de 5.200 mld. dolari (3.500 mld. euro). Iar bilanturile lor supradimensioneaza orice modificare minora a datoriilor.
Nu se poate vorbi inca ce forma va imbraca salvarea celor doua. Aceasta nesiguranta a produs agitatie in randul investitorilor. Toti cei implicati in activitatea institutiilor - de la actionari la creditori - vor sa stie cum ii va afecta pe ei interventia statului pentru a salva cele doua banci ipotecare. Cei mai multi cred ca datoria celor doua va fi platita cu ajutorul contribuabililor. Sunt prea mari si importante ca sa se prabuseasca.
Intr-o lume financiara interdependenta, o companie "maladiva" poate infecta la randul ei altele si nu pot fi salvate toate din nimic. Efectele ce pot rezulta din aducerea la liman a celor doi giganti se pot propaga si asupra celorlalti jucatori de pe piata.
Aceasta este o arena imensa unde participantii vand si cumpara asigurari pentru a se proteja impotriva datoriilor provocate de emitentii de credite. Au fost emise asigurari in valoare de 62.000 mld. dolari (42.000 mld. euro), dupa ce la sfarsitul lui 2007 nu depaseau 2.000 de mld. (1.355 mld. euro).
Ipoteza multor analisti este aceea ca Trezoreria va investi in Freddie si Fannie, pentru a primi la schimb dividendele aferente actiunilor preferentiale. Aceasta nu ar fi o premiera, dupa cum arata raportul Mortgage Strategist al analistilor de la UBS. In 1954, cand guvernul a inceput transformarea Fannie Mae intr-o societate pe actiuni, actiunile preferentiale au fost oferite catre Uncle Sam pentru a ajuta la finantarea procesului. Aceste actiuni au fost retrase in 1968, cand a fost listata la bursa.
Daca actiunile preferentiale sunt emise din nou in schimbul banilor contribuabililor, actionarii obisnuiti ar putea pierde mult deoarece aceste actiuni nou-emise ar fi privilegiate la plata dividendelor chiar si atunci cand compania ar fi lichidata.
Si investitorii care detin deja actiuni preferentiale emise de cele doua companii ar putea fi vulnerabili in situatia in care se vor plati dividendele intai contribuabililor investitori. Bancile regionale de economii si de credite detin marea parte a acestor actiuni; insa in conditiile actualelor tulburari de pe pietele ipotecare, este putin pobabil ca Trezoreria sa structureze salvarea Mac&Mae intr-o maniera care sa le avantajeze din nou.
Efectele potentiale ale salvarii celor doua devin insa mai complexe pentru detinatorii celor 19 mld. dolari (12 mld. euro) sub forma de datorii subordonate de la Fannie si Freddie, denumite astfel deoarece sunt plasate mai jos pe scara altor obligatiuni din structura de capital a companiilor.
Asa cum subliniaza analistii de la UBS, deoarece datoriile subordonate ale celor doua banci sunt luate in calcul la masurarea capitalului, plata unor dobanzi pentru datorii s-ar putea sista in cazul unei salvari. Acest hiat ar putea dura pana la cinci ani.
"Daca presupunem ca Trezoreria ar interveni doar in situatia in care Fannie sau Freddie ar fi declarate puternic subcapitalizate" afirma analistii de la UBS "atunci ratele dobanzii pentru datoriile subordonate eligibile vor fi amanate pentru o perioada de pana la cinci ani."
Deoarece neplata dobanzii ar fi vazuta ca un "credit event", entitatile care protejeaza datoriile subordonate ale celor doua banci ipotecare vor fi indreptatite la plata unei dobanzi de catre aceia care au emis asigurarile. Toate acestea sunt valabile in conditiile in care contribuabili sustin cei doi colosi de la prabusire.
Pe fondul garantiei implicate - si al ideii ca acest lucru presupune nu vor fi nevoiti niciodata sa plateasca asigurari - vanzatorii asigurarilor de credite au profitat puternic pentru a emite contracte pentru datoriile Freddie si Fannie.
Daca si in cazul Freddie si Fannie se va actiona in aceeasi maniera, vanzatorii asigurarilor s-ar putea eschiva din calea gravelor probleme financiare asociate platii despagubirilor.
Cumparatorii asigurarilor pentru credite sunt insa susceptibili sa primeasca mai putin decat cred ei ca detin prin asigurare.
Iar daca au evaluat valoarea proprietatilor lor foarte sus pentru a reflecta posibilitatea crescuta a unui default event, ei se vor vedea pusi in situatia sa le scada valoarea in curand.
Nimeni nu stie deznodamantul pe care il va avea povestea lui Freddie si a lui Fannie. Implicatiile pe care situatia le va avea asupra datoriei subordonate a companilor arata cat de complexa a devenit afacerea aceasta a salvarilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO