Business Internaţional

Ce implicatii au schimbarile din lumea financiara asupra consumatorilor americani

30.09.2008, 19:13 25

Poti astfel sa crezi ca edreptul tau sa intri in panica dupa ce doua companii de pe Wall Street au intrat in colaps luni (15 septembrie a.c. - n.r.), iar bursa a cunoscut cea mai puternica prabusire din ultimii sapte ani. Este deosebit de dificil sa ne dam seama ce se va intampla cu pietele in urmatoarele saptamani.

Daca este sa privim lucrurile pe termen lung insa, nu are sens sa vinzi tot sau, daca esti american, sa incetezi sa contribui la planul de pensii in speranta ca o sa stii cand piata a atins cel mai jos nivel ca sa poti incepe sa investesti din nou.

Intre timp, alte aspecte sunt pe lista grijilor prioritare, asta daca esti unul dintre milioanele de consumatori care au legaturi comerciale cu cei de la Merrill Lynch, Lehman Brothers si unitatea sa Neuberger Berman sau cu American International Group.

Daca te afli printre clientii celor peste 16.000 de consilieri financiari ai Merrill Lynch, poti inca avea acces la conturile tale online sau poti suna agentul tau de bursa la acelasi numar ca si saptamana trecuta.

"Este vorba ca de obicei despre afaceri", afirma Scott Silvestri, un purtator de cuvant al Bank of America, care pe 14 septembrie a incheiat un acord pentru achizitionarea Merrill Lynch. "Cu cat avansam in procesul de integrare, vom avea mai multe de impartasit clientilor nostri."

De obicei, ceea ce urmeaza sa se intample in situatii de gen este: agentiile de recrutare vor lua cu asalt cei mai competitivi brokeri cu oferte imbatabile pentru a-si muta locul de munca si a evita astfel tumultul pe care il implica munca intr-o companie achizitionata. Daca brokerul tau decide sa plece, va trebui sa te hotarasti daca il urmezi. Daca o faci, perioada de tranzitie este putin dificila si ai putea sa pierzi accesul la fondurile tale pentru o saptamana sau doua pana cand noua companie iti muta activele de la Merrill.

Este posibil sa treci prin aceleasi hopuri chiar daca tu si brokerul tau ramaneti la Merrill, in situatia in care Bank of America decide sa utilizeze o alta tehnologie pentru administrarea conturilor Merrill sau un nou sistem de numerotare a conturilor. Aceasta a reprezentat o problema in cazul fostelor fuziuni, desi Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare a facut eforturi sa o rezolve.

Daca luam cazul Lehman Brothers, in primul rand este important de luat aminte ca unitatea de brokeraj a Lehman nu a intrat in faliment; doar compania sa mama a facut-o. Astfel pentru in-vestitorii de "mare valoare", lucrurile nu sunt diferite fata de saptamana trecuta.

"Poti vinde si cumpara, poti sa faci ce doresti cu activele tale", afirma Stephen Harbeck, presedintele Securities Investor Protection Corp. din Washington. Investitorii fondurilor mutuale Neuberger Berman pot face tranzactii in continuare.

Investitorii bursieri sunt protejati de regulile impuse de Comisia americana pentru Burse si Valori Mobiliare, ce mentine o rezerva speciala pentru a ajuta investitorii firmelor de brokeraj ce s-au prabusit.

Eventual, conturile de brokeraj de la Lehman isi vor gasi o noua gazda. Reglementatorii lucreaza la birourile Lehman pentru a se asigura ca activele clientilor sunt transferateintr-o maniera ordonata catre una sau mai multe firme de brokeraj asigurate de Securities Investor Protection Corp.

Momentan, clientii nu au motive de ingrijorare. Asta pentru ca activele lor sunt pastrate separat de activele proprii ale firmelor de brokeraj si nu pot fi atinse de institutiile falimentare sau de creditorii acestora. Daca banii clientilor lipsesc - si asta nu s-a intamplat cand JPMorgan a achizitionat Bear Stearns -, acela este momentul cand corporatia investitorilor intervine.

"Am transferat conturile catre o firma de brokeraj sanatoasa financiar, inlocuind activele ce lipsesc cu banii nostri", spune Harbeck. "Daca ne implicam, vom gasi o firma de brokeraj pregatita si disponibila si capabila sa preia conturile si le vom transfera in masa."

Daca lipsesc active, corporatia va asigura un cont de pana la 500.000 de dolari; putand asigura pana la 100.000 de dolari cash. Suma maxima pe care poate sa o acopere poate fi insa mult mai mare. Spre exemplu, daca un american are un cont bursier, un cont partajat impreuna cu sotia, un cont individual pentru pensie si un 401(k) - plan sponsorizat de angajator pentru contributiile de pensie, fiecare cont primind pana la 500.000 de dolari, a explicat Harbeck, totalizand pana la 2 milioane de dolari sub forma de protectie.

"Fiecare cont cu capacitate legala separata va fi considerat separat", mai spune Harbeck. Corporatia asigura o larga varietate de active, insa nu pe toate. Investitiile in actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, actiunile altor companii de investitii si alte instrumente financiare inregistrate sunt acoperite. Aceasta acoperire nu se extinde si in cazul altor instrumente precum contractele de investitii neinregistrate, parteneriatele limitate neinregistrate, contractele cu anuitate fixa, valuta, si dobanzile in aur, argint sau alte contracte futures pe marfa sau optiunile pe marfa.

Securities Investor Protection Corp. detine rezerve de 1,5 mld. dolari, care sunt investite in instrumente financiare emise de Trezorerie, de asemenea o linie de credit de 1 mil. dolari la un consortiu debanci si o alta linie de credit de 1 mil. dolari la Trezorerie.

Cand se primeau intrebari despre cum problema industriei serviciilor financiare va afecta consumatorii, multi oameni au intrebat despre asigurarile de viata si alte polite de la AIG. Pentru a pune punctul pe "i", AIG este inca functionala, desi are nevoie disperata de capital.

"Avem un mesaj puternic pentru consumatori", afirma David Neustadt, deputatul administrator al informatiilor publice pentru Departamentul Asigurarilor de Stat din New York, unde AIG are sediul. "Daca ai o polita de asigurare incheiata la AIG, ei sunt puternici din punct de vedere financiar si solventi. Au capacitatea sa onoreze orice pretentie. Iar slujba noastra este sa asiguram ca ei vor avea in continuare capacitatea sa plateasca."

Unii agenti de asigurari s-au aratat increzatori chiar si luni. Lance Whitney de la HBW Insurane and Financial Services din Sterling Heights, Michigan, a spus ca a primit un telefon de la un client nervos ce detinea o asigurare de viata prin American General, subsidiara a AIG.

Whitney a trebuit sa ii spuna clientului ca seful sau a achizitionat 1.000 de actiuni la AIG in ziua respectiva pentru a ii demonstra acestuia ca are inca incredere in companie. Seful sau a spus de asemenea ca chiar daca problemele AIG ar afecta eventual American General, aceasta unitate ar fi cumparata de o alta companie, mai puternica.

Este greu de prezis, cu toate astea, cum vor reactiona clientii. Glenn Daily, un consilier pe probleme de asigurari platit doar de client din New York, a afirmat ca a auzit de la un client cu o asigurare de viata in valoare de 11 milioane de dolari cash la AIG ca acesta planuia sa obtina un imprumut masiv in schimbul politei sale si sa se tina de bani pentru urmatoarele cateva saptamani, ca precautie ca apoi sa vada ce se va intampla.

"Daca toata lumea va face asta, compania ar putea fi scoasa din afaceri", spune Daily. "Este o decizie dificila. Nu vrei sa fii iresponsabil din punct de vedere social, dar vrei sa nu iti neglijezi nici clientul."

In situatia in care compania ar intra in imposibilitate de plata, entitatile stiu ca fondurile de asigurari vor interveni. Fiecare stat are cel putin doua, unul care se ocupa de plangerileimpotriva fostelor companii de asigurari de viata si sanatate, pe cand celalalt se ocupa de plangerile legate de proprietati si accidente si de asemenea de compensatiile acordate muncitorilor. Se aseamana putin cu Federal Deposit Insurance Corporation, care ofera protectie detinatorilor de conturi atunci cand bancile se prabusesc.

In ceea ce priveste asigurarea pentru proprietate si accidente, precum asigurarea auto si cea pentru imobil, o limita tot de 300.000 de dolari se aplica si in acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO