Business Internaţional

Ce inseamna B2C si B2B: back to consulting si back to banking

06.04.2001, 00:00 1734



Dupa o perioada in care firmele de consultanta financiara si de managemnt intampinau dificultati in atragerea de noi consultanti, iar angajatii acestor companii isi paraseau locul de munca intr-un ritm mai mare decat media, se pare ca roata se intoarce in favoarea lor.

In urma cu sase luni, societatea Accenture - devenita Andersen Consulting - a anuntat ca oferea absolventilor un bonus de 6.000 de lire sterline pentru a se alatura firmei in Marea Britanie.

Pe de alta parte, salariul annual de inceput era de 28.000 de lire sterline, la care se mai adaugau 4.000 de lire, dupa primul an, cand juniorii erau promovati in cadrul structurii ierarhice a companiei, relateaza Financial Times. Tactica a functionat, se pare.

Ben Johnston, seful departamentului de recrutare a absolventilor, afirma ca numarul de CV-uri depuse la sediul Accenture s-a dublat in ultimul trimestru al anului trecut.

Acum jumatate de an, decizia Accenture a subliniat faptul ca, pentru prima data, firmele de consultanta nu se descurcau prea bine in "lupta pentru talente".

De fapt, principalele companii din acest domeniu se confruntau cu o acuta lipsa a fortei de munca pe toate planurile, in conditiile in care nou createle firme de e-consulting (care ofereau consultanta pe Internet) si dotcom-urile ofereau un stil de viata nonconformist si posibilitatea achizitionarii de actiuni ale companiilor care ii angajau.



Mirajul dot-com-urilor s-a domolit

Contractele de cumparare a actiunilor au insa in prezent valori foarte mici, in conditiile in care cotatiile firmelor cu activitate pe Internet s-au prabusit in ultimul an, multe din acestea intrand chiar in proceduri de faliment.

Prin urmare, firmele traditionale de consultanta au reintrat puternic in topul preferintelor absolventilor si a detinatorilor de MBA. Pe piata fortei de munca, circula deja o gluma care a transformat semnificatia clasicelor B2B (business to business) si B2C (business to consumer) in "back to banking" (inapoi la activitatea bancara) si "back to consulting" (inapoi la consultanta).

Un raport publicat luna trecuta de Fresh Minds, o companie de plasament pe termen scurt a studentilor de elita, subliniaza faptul ca activitatea de consultanta este tinta preferata a celor mai buni studenti din Marea Britanie.

Sondajul a fost efectuat in randul a 1.100 de studenti (fara a lua in considerare aptitudunile) de la Oxford, Cambridge si Imperial College, iar intrebarile vizau intentiile acestora de a urma o cariera in domenii precum, contabilitatea, activitatea bancara, consultanta financiara, dreptul sau new-media (internet).

Activitatile de conducere in sectorul de consultanta sau in domeniul bancar a au fost primele preferinte ale studentilor, 29% dintre acestia dorindu-si sa lucreze intr-o firma de consultanta, in timp ce 25% ar prefera sa fie angajati de o banca.

Paradoxal, studiul Fresh Minds sugereaza ca preferintele studentilor nu se bazeaza pe atractia pentru slujba in sine. 53% dintre respondenti considera ca activitatea intr-o banca este cea mai putin solicitanta din punct de vedere intelectual, in timp ce 79% cred ca activitatea de consultanta este mai putin importanta pentru societate decat contabilitatea, dreptul sau new-media.

Pe de alta parte, intervievatii au afirmat despre drept ca este atat cea mai valoroasa din puncte de vedere social, cat si cea mai mare consumatoare de resurse intelectuale.



In consultanta te ridici cel mai usor

Caroline Plumb, directorul executiv al Fresh Minds, declara ca atractivitatea de care se bucura firmele de consultanta are un substrat de mercenariat, studentii considera ca in acest domeniu au cele mai multe posibilitati de promovare.

Cele mai mentionate firme de consultanta erau, la sfarsitul anului trecut, cand a fost efectuat sondajul, Accenture, McKinsey & Co, Arthur Andersen BC, Deloitte Consulting, KPMG Consulting.

Dar in topul celor mai dorite, conduce detasat McKinsey & Co, urmata de Bain & Co, Boston Consulting Group, Deloitte Consulting sau Accenture.

Pentru marile firme, revigorarea entuziasmului pentru agentiile de consultanta reprezinta cea mai buna veste posibila, deoarece modelele lor de afaceri se bazeaza pe o activitate intensiva de recrutare.

Cererea de forta de munca in activitatea de conmsultanta este in continua crestere, in conditiile in care, doar Accenture intentioneaza sa angajeze peste 16.000 de absolventi pana in septembrie.

Cu toate acestea, nu doar studentii vor beneficia de pe urma rapacitatii angajatorilor. ai personalul cu experienta, detinatorii de MBA sau "refugiatii" din zona dotcom-urilor, vor concura pentru posturile oferite.

In Marea Britanie si Irlanda, compania Ben Johnston va cauta 590 de absolventi. Obiectivul de anul trecut a fost de numai 335, deci, avand in vedere ca planificarea numarului de angajati tine cont de obiectivul stabilit pentru venituri, intentiile Accenture par a fi foarte ambitioase.

Johnston crede ca pachetul de salarizare oferit de Accenture a avut o importanta covarsitoare in cresterea preferintelor pentru sectorul de consultanta, desi dublarea numarului de cereri de angajare poate fi pus si pe seama prabusirii dotcom-urilor.

Liderul agentie Ben Johnston considera ca, paradoxal, cea mai mare amenintare de anul trecut - firmele de e-consulting - a avantajat activitatea departamentelor de resurse umane din cadrul companiilor traditionale.

Interesant este si faptul ca, desi decizia Accenture de a mari remuneratia salariatilor a trezit interesul absolventilor, nu toate firmele se simt obligate sa adopte masuri similare. Atat Cap Gemini Ernst & Young, cat si Andersen (fosta Arthur Andersen) au anuntat ca nu intentioneaza sa ofere facilitati financiare viitorilor angajati.

Stevan Rolls, directorul departamentului de recrutare din cadrul diviziei britanice a Andersen, considera ca firma ar putea fi competitiva prin propunerea unui contract in care sa fie mentionate posibilitati sporite de promovare si eventualitatea unor cursuri de pregatire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO