Business Internaţional

Ce lectii au invatat bancherii in urma declansarii crizei subprime

Ce lectii au invatat bancherii in urma declansarii crizei subprime

Josef Ackerman, director executiv al Deutsche Bank: Pentru ca piata financiara sa se stabilizeze avem nevoie de incredere, de increderea investitorilor care sa revina pe piete.

16.04.2008, 15:20 22

In cadrul unei reuniuni a Institutului Financiar International (IFI), executivii marilor banci de investitii au recunoscut ca "slabiciunile practicilor de business", inclusiv salariile bancherilor si sistemul de management al riscului au contribuit la declansarea crizei subprime, scrie BBC News.
Asociatia mondiala a bancherilor, care reuneste peste 375 din cele mai mari institutii financiare, considera ca bancile ar trebui sa-si imbunatateasca sistemul de management al riscurilor si practicile de compensare, in incercarea de a preveni o noua criza de asemenea proportii.
Un raport al organizatiei indica o serie de masuri care ar trebui instituite pe piata financiara, printre acestea numarandu-se imbunatatirea sistemului de management al riscului si al rezervelor de lichiditate, masuri menite a reda increderea investitorilor in piata financiara.
"Avem nevoie de mai multa transparenta", a declarat Richard Waugh, directorul executiv al Scotiabank, adaugand ca executivii de top ai bancilor ar trebui sa creeze in interiorul acestora o cultura solida in ceea ce priveste managementul riscurilor.
Totusi, in mod controversat, Institutul Financiar International respinge ideea potrivit careia ar fi nevoie de o inasprire a reglementarilor vizand sectorul financiar.
"Trebuie sa ne curatam singuri casele si nu sa lasam autoritatile sa faca asta in locul nostru", a declarat Josef Ackerman, presedintele boardului de conducere al IFI si directorul executiv al Deutsche Bank.
Ackerman spune ca industria bancara a suferit "schimbari dramatice" in ultimii ani, printre care se numara amplificarea fenomenului globalizarii si folosirea din ce in ce mai intensa a instrumentelor financiare structurate - care au extins riscurile, dar nu au reusit si sa imbunatateasca stabilitatea sistemului.
"Incercam sa prevenim o extindere prematura a reglementarilor, in conditiile in care - in trecut - asemenea actiuni nu au ajutat prea mult la stabilizarea situatiei", a declarat Ackerman.
El a adaugat totusi ca "pe segmentele pe care exista deficiente clare, cum ar fi segmentul creditorilor ipotecari americani, se simte nevoia unor noi reglementari". In ansamblu insa, spune el, actualul cadru legislativ "este destul de puternic".
IFI ia totusi in considerare posibilitatea ca un grup de 10-20 de experti financiari sa poata supraveghea intreaga piata si sa semnaleze la timp eventualele riscuri la care sunt supuse institutiile financiare.
"In general, sunt impotriva oricarui tip de ajutor din partea autoritatilor. Cred ca piata are capacitatea de a se regla singura", spune Ackerman.
"Exista totusi exagerari care pot conduce la situatii dificile, precum cea traversata de piata imobiliara americana. Iar in asemenea situatie pledez pentru imixtiunea factorilor de decizie, care ar trebui sa se alature jucatorilor de pe piata in incercarea de a rezolva problemele", a explicat el.
In Statele Unite, autoritatile intervin pe piata intr-un mod extrem de pragmatic - cumparand active greu de tranzactionat si folosindu-le drept garantii in cadrul operatiunilor de infuzie de lichiditate.
Totusi, spune Ackerman "cea mai buna solutie ar fi revenirea investitorilor pe piata", moment in care asemenea masuri nu ar mai fi necesare.
"Dar pentru a preveni o eventuala recesiune globala sau o prabusire totala a pietei financiare, orice fel de cooperare intre entitati apartinand segmentului public si entitati apartinand segmentului privat este bine venita", crede seful Deutsche Bank.
Institutul Financiar International a propus, de asemenea, ca agentiile de rating sa adopte o serie de standarde mai stricte, care sa le permita o verificare amanuntita a propriilor structuri. Iar in acest sens "discutiile dintre banci si agentiile de rating sunt in plina desfasurare", spune Waugh de la Scotiabank. "Credem ca ar trebui sa existe o monitorizare externa a agentiilor de rating pentru a ne asigura ca in cadrul acestor firme exista controale de calitate", spune Waugh, adaugand ca "toti avem de invatat de pe urma acestei situatii si nimeni nu ar trebui sa se comporte intr-o maniera aroganta".
In ciuda actualelor turbulente, directorul Deutsche Bank este increzator in ceea ce priveste viitorul pietei financiare.
"Cred ca in ultimele zile au existat o serie de semnale pozitive in ceea ce priveste piata financiara. Avem nevoie de o piata relativ stabila", spune Ackerman, adaugand ca "am avut stabilitate de cateva ori in ultimele sase luni, dar imediat dupa aceste momente un nou soc a lovit undeva pe piata internationala, generand volatilitate si instabilitate".
"Pentru ca piata financiara sa se stabilizeze avem nevoie de incredere, de increderea investitorilor care sa revina pe piete", a mentionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO