Business Internaţional

Ce opreşte Finlanda să iasă din zona euro: moralitatea riguroasă şi „prietenii“ ruşi

Ce opreşte Finlanda să iasă din zona euro: moralitatea riguroasă şi „prietenii“ ruşi

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2012, 00:02 1894

Finlanda trăieşte într-un univers economic diferit de cel al statelor mari din zona euro, cu exporturi îndreptate spre pieţe sănătoase şi lecţia rigorii fiscale învăţată la timp, ceea ce face din acest stat un candidat mai bun pentru ieşirea din uniu­nea monetară decât ţări precum Grecia. Dacă Finlanda ar urma această cale, exemplul ar da curaj şi Germaniei, însă două lucruri o împiedică să renunţe la euro, angajamentele asumate şi vecinătatea eternului duşman, Rusia, scrie The Telegraph.

Exitul finlandez este o ipoteză plauzibilă. Finlanda nu are vreo datorie istorică faţă de "mistica" Europă. Acest stat a intrat în UE abia în 1995, iar decizia nu a avut mulţi adepţi printre finlandezi. "Suedia şi Danemarca au ţinut referen­dumuri referitor la adoptarea euro şi ambele au spus nu. Nouă nu ni s-a permis să votăm", a afirmat Timo Soini, liderul partidului Adevăraţii Finlandezi.

Cu toate acestea, Finlanda respectă obligaţiile care vin odată cu statutul de membru al UE cu scrupulozitate, în timp ce alţii se joacă cu sistemul. În 2007, statul scandinav a avut un excedent bugetar de 5,3% din PIB, pe când Grecia contempla un deficit de 6,5% din PIB.

"Este vorba de moralitatea noastră luterană", a explicat ministrul de externe Erkki Tuomioja. Finlandezii au supra­vieţuit fără să se vaite propriilor turbulenţe economice la înce­pu­tul anilor '90, când URSS s-a prăbuşit punând la grea încer­care sistemul bancar finlandez. În acea criză, economia a scă­zut cu 13%. Acum, Grecia este cel mai îndatorat şi cel mai vul­nerabil stat din zona euro, pe când Finlanda are una dintre cele mai puternice economii. "În Finlanda, o strângere de mâ­nă obligă. Am crezut că ne-am înţeles că fiecare ţară va avea grijă de propriile finanţe, dar înţelegerea a fost încălcată. FMI ne bătea la uşă, Şomajul era de 18%. Am spus «nu vom mai ajunge aici niciodată», dar iată-ne într-o nouă criză din cauza altcuiva", a spus Alexander Stubb, ministrul pentru Europa.

Finlanda se poate descurca singură. Statul are un rating maxim sănătos, o datorie mică, de 51% din PIB, şi expunere redusă la piaţa zonei euro. Mai mult de două treimi din exporturi merg către ţări din afara uniunii monetare, îndreptându-se în principal către SUA, Suedia şi Rusia.

Însă Finlanda este bântuită de fantoma ameninţătoare a Rusiei, o putere demnă de secolul al XIX-lea, dar care a modificat graniţele Europei recent, în 2008, când a atacat Georgia şi a anexat Oseţia de Sud. Şeful armatei ruse, Nikolai Makarov, a fredonat aceeaşi melodie în iunie, când a atacat "revanşiştii" finlandezi şi a descris manevrele militare ale Finlandei din est ca asemănătoare celor al Georgiei în Oseţia înainte de război. "Calitatea de membru al UE şi zonei euro se referă la a ne duce cât mai departe de Moscova", a explicat Tapio Raunio, profesor la Universitatea Tampere. Finlanda este o ţară deschisă "avansurilor" NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO