Business Internaţional

Ce planuri are directorul executiv al Commerzbank dupa achizitia Dresdner

04.09.2008, 19:55 14

Martin Blessing a incheiat una dintre cele mai complexe tranzactii din segmentul bancar german dupa mai putin de patru luni la carma Commerzbank. Acum, executivul incearca sa se concentreze asupra stabilizarii rolului institutiei pe care o conduce pe o piata extrem de fragmentata, scrie The Wall Street Journal.
Commerzbank, cea de-a doua mare banca germana, si-a dat acordul pe 31 august pentru a achizitiona Dresdner Bank, institutie detinuta de Allianz, in cadrul unei tranzactii de 9,8 mld. euro. Miscarea aproape a dublat marimea Commerzbank, care devine astfel un competitor puternic pentru Deutsche Bank, principalul jucator de pe piata germana. Operatiunea, care presupune doua etape, va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor.
Directorul executiv al Commerzbank a anuntat imediat dupa incheierea negocierilor cu Allianz ca nu intentioneaza sa incheie o alta tranzactie in perioada urmatoare. In schimb, a spus ca intentioneaza sa se concentreze mai mult asupra serviciilor acordate persoanelor fizice si companiilor de dimensiuni medii.
De asemenea, reprezentantii Commerzbank au anuntat o reducere semnificativa a numarului angajatilor si a filialelor institutiei, in incercarea de a reduce costurile cu 5 mld. euro pana in 2011. Operatiunile diviziei de investitii bancare a Dresdner vor fi, in acelasi timp, micsorate, in conditiile in care divizia a inregistrat pierderi importante ca urmare a expunerii pe piata americana a creditelor ipotecare riscante.
In incercarea de a consolida pozitia Commerzbank pe o piata extrem de fragmentata, Blessing spune ca va folosi o strategie de atragere a clientilor bogati ai Deutsche Bank din mediul urban. Toata strategia noii institutii create se va baza pe combinatia intre puternica retea de filiale a Dresdner si brandul Commerzbank. Strategia s-ar putea dovedi insa gresita, in conditiile in care consumatorii germani tind mai degraba spre instrumente financiare complexe, decat spre depozite cu grad scazut de risc, dar si de profitabilitate.
Noua institutie creata va administra active in valoare de 1,1 mld. dolari, situandu-se din acest punct de vedere la o distanta considerabila in spatele Deutche Bank, care detine active de aproape 2 mld. dolari. Dar spre deosebire de cea mai mare banca germana, care realizeaza o buna parte din venituri in afara Germaniei, Commerzbank se va baza in mare masura pe filialele locale ale companiei.
Totusi, directorul Commerzbank va avea nevoie de ceva timp pentru a convinge investitorii ca planurile sale vor functiona. Si asta in conditiile in care actiunile bancii s-au prabusit cu 10% in sedinta de tranzactionare care a urmat incheierii tranzactiei. In acelasi timp, analistii au apreciat ca pretul platit de Blessing in schimbul Dresdner a fost prea mare, iar incercarile de integrare a operatiunilor celor doua banci s-ar putea dovedi dificile.
De asemenea, exista anumite temeri potrivit carora pierderile diviziei de investitii bancare vor continua pe fondul crestererii volatilitatii pietei. De la debutul crizei subprime, divizia si-a redus valoarea activelor contabile cu 3 mld. euro.
"Aceasta tranzactie pare sa aiba sens din punct de vedere strategic pentru Commerzbank, insa exista un risc foarte mare in ceea ce priveste integrarea operatiunilor Dresdner", au avertizat intr-un comunicat analistii bancii WestLB.
Cu toate acestea, exista voci care spun ca Blessing are experienta si abilitatile necesare pentru a duce la bun sfarsit integrarea Dresdner Bank. Blessing - al carui bunic a fost presedintele bancii centrale a Germaniei in anii '60 - cunoaste foarte bine Dresdner Bank, unde de altfel si-a inceput si cariera. "Daca zgariati foarte bine pielea mea galbuie, veti descoperi un verde intens", le-a declarat el ziaristilor germani, referindu-se la culorile dominante existente pe siglele celor doua banci, galben pentru Commerzbank si verde pentru Dresdner.
Inainte sa se alature Commerzbank in 2001 si sa fie avansat in fuctia de director executiv in mai anul acesta, Blessing a lucrat aproape un deceniu in cadrul firmei de consultanta McKisey. "Are o gandire de tip analitic extrem de dezvoltata si este foarte atent la detalii", a declarat unul dintre fostii sai colegi.
Tenacitatea de care da dovada a fost in centrul atentiei in ultimele luni, in conditiile in care acesta forta o tranzactie care a scapat multor bancheri inaintea sa - inclusiv celor de la Deutsche Bank, cu aproape zece ani in urma. Succesul sau nu este insa surprinzator in conditiile in care directorul executiv al Allianz, Michael Diekmann, il descrie pe Blessing ca pe un negociator "corect si dur". Totusi, chiar si dupa achizitionarea Dresdner, Commerzbank va trebui sa concureze pe o piata extrem de fragmentata. Cele mai mari cinci banci germane detin de-abia o cincime din totalul activelor existente in sistemul bancar local. Si asta in situatia in care pe piata germana exista aproape 2.000 de institutii bancare.
In acelasi timp, Commerzbank nu a scapat de efectele negative ale crizei financiare internationale, rezultatele aferente trimestrului doi fiind afectate de o deteriorare a valorii portofoliului de instrumente financiare bazate pe ipoteci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO