Business Internaţional

Ce s-ar intampla daca o criza precum cea a Greciei ar izbucni in SUA. Se poate?

Ce s-ar intampla daca o criza precum cea a Greciei ar izbucni in SUA
22.04.2010, 00:00 30

FMI avertizeaza ca datoriile suverane in crestere ale statelordezvoltate sunt in prezent cea mai mare amenintare la adresaeconomiei mondiale. Cum ar arata insa lumea daca Statele Unite, ceamai indatorata tara, ar avea probleme precum cele ale Greciei?

Situatia fiscala problematica cu care se confrunta Grecia arputea marca debutul unei "noi etape" a crizei financiare mondiale,in conditiile in care si datoriile suverane ale altor state au fostpuse la microscop, a avertizat Fondul Monetar International, scrieThe Wall Street Journal.

"Un nivel mai ridicat al datoriei suverane are potentialul de acrea turbulente in cadrul sistemelor financiare, afecand totodatastabilitatea financiara", a anuntat FMI, subliniind faptul canivelul de indatorare al tarilor dezvoltate a atins in ultimii aniadevarate recorduri pentru perioada de dupa al Doilea RazboiMondial.

In aceasta situatie se afla Statele Unite, considerata cea maiimportanta economie la nivel mondial. Un editorial aparut incotidianul britanic Financial Times trage un semnal de alarma inacest sens, explicand de ce imaginea fiscala a Statelor Unite estemai sumbra decat pare la prima vedere.

In prezent datoria nationala a SUA, definita ca totalitateadatoriilor detinute de guvernul american, se ridica la 12.800 demiliarde de dolari, din care aproximativ doua treimi suntreprezentate de datoria publica, definita ca suma datoriilor pecare guvernul le are fata de persoanele, companiile sau guvernelestraine care au achizitionat titluri emise de Trezoreria SUA.Restul reprezinta titluri de datorie emise de institutii publice sicare sunt garantate de stat.

Datoria publica a americanilor ar putea creste cu 250% inurmatorii zece ani, ajungand de la 7.500 mld. dolari in prezent la20.000 mld. dolari sau 90% din Produsul Intern Brut, astfel ca panain 2020, Trezoreria americana ar putea incepe sa se imprumute anualcu circa 5.000 mld. dolari. Enorm, daca analizam comparativsituatia din Germania, spre exemplu, care a avut in 2009 o datoriepublica de circa 1.750 miliarde de euro.

Statele Unite, noul calcai al lui Ahile?

De ce ipoteza ca Statele Unite sa intre intr-o criza fiscalaasemanatoare cu cea a Greciei, desi putin plauzibila, pune pe jar oserie de economisti? Principalul motiv este ca rata dobanzii ladolari ar creste masiv, afectand investitiile private si crestereaeconomica mondiala. Potrivit editorialului semnat de Roger Altman,fost ministru adjunct de finante in mandatul presedintelui BillClinton, adevarata problema in contextul actual nu este daca Greciasau o alta tara de dimensiuni mai mici va intra in falimentnational, ci daca stabilitatea dolarului, considerat moneda dereferinta in tranzactiile internationale, va fi pusa in pericol denivelurile astronomice ale datoriei publice (54,6% din PIB in2009), datoriei nationale (90% din PIB) si deficitului public(9,91% din PIB) din Statele Unite.

Economia americana este in prezent mult prea vulnerabila pentrua face fata unei reduceri masive a deficitului bugetar. De altfel,dezechilibrele fiscale sunt cele mai mari provocari cu care seconfrunta Barack Obama, cel care a preluat in urma cu un an sijumatate fotoliul prezidential de la Washington. "Statele Uniteaveau aceasta problema de cativa ani buni, insa discutiile privindsituatia sa fiscala au revenit in atentie pentru ca incepand cu2011-2012, tara va avea cheltuieli foarte mari generate de iesireala pensie a generatiilor baby-boomers (persoane nascute in perioada1946-1964 - n. red.)", spune Laurian Lungu, managing partner incadrul Macroanalitica.

Dolarul, victima numarul unu

Intr-un scenariu ipotetic in care Statele Unite ar fi zguduitede un dezastru fiscal, dolarul ar fi prima victima. "Dolarul nupoate sa se prabuseasca, pentru ca ar declansa reactii foarteputernice la nivel mondial. Inflatia ar creste, ar apareadezechilibre mari vizavi de ratele de schimb, dar si schimbarimasive in ceea ce priveste viteza si destinatia fluxurilor decapital. Nu ai alte monede alternative la dolar", afirma LaurianLungu.

In mod paradoxal, China, considerata o tara saraca raportand laindicatorul PIB/capita, este cel mai mare creditor al StatelorUnite. Care este explicatia acestui fenomen?

"China produce un surplus comercial deosebit de mare ce nu poatefi absorbit in economia interna tocmai pentru ca este o tara maisaraca. Singurul debuseu este sa imprumute Statele Unite", este deparere analistul financiar Dragos Cabat.

Economiile puternice sunt supraIndatorate

Datoriile suverane au devenit o problema majora pentru stateledin Europa dupa izbucnirea crizei financiare. Desi Grecia a iesitputernic in fata, situatia ei nu este unica. Dintre cele 27 destate ale Uniunii Europene, 13 au datorii ce reprezinta peste 60%din Produsul Intern Brut, limita stabilita de Comisia Europeana.Intre acestea se numara unele dintre cele mai mari economiieuropene, precum Marea Britanie si Franta. In fruntea clasamentuluise afla insa Italia, cu o datorie situata la 115% din PIB in 2009.Imediat dupa urmeaza Grecia cu 113% din PIB. Franta, Belgia,Portugalia si Ungaria au datorii de peste 75%, insa nu depasesc100%. Desi considerate de multi codasele Europei Romania, Bulgariasi Estonia, statele unde recesiunea si-a lasat o amprenta vizibilaasupra economiilor lor, sunt cele mai putin indatorate. In Romania,a carei economie s-a contractat cu 7,1% anul trecut, datoria s-amentinut la un nivel de doar 22%. Bulgaria, cel mai sarac stat alUniunii sta si mai bine, cu o datorie de doar 15% din PIB. Cel maibun performer la acest capitol este Estonia, statul baltic care,alaturi de "surorile" sale din regiune, a suferit cele maiputernice contractii economice. Datoria guvernamentala a Estonieieste de doar 7% din PIB. CristinaRosca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO