Business Internaţional

Ce spun economistii: daca se intervenea mai repede, salvarea Atenei nu ar mai fi costat 110 mld. euro

05.05.2010, 23:07 17

Zona euro risca se se confrunte cu noi crize ale datoriilor dincauza intarzierii cu care a acordat Greciei ajutor, dar si aincapacitatii de a pune pe masa un sistem prin care sa sprijine sialte natiuni cu probleme, a declarat Sushil Wadhwani, fost membrual comitetului de politica monetara din cadrul Bancii Angliei,scrie Bloomberg.

"Nu dispunem de un mecanism credibil care sa se ocupe depotentialele probleme ale Portugaliei si Spaniei. Presimtirea meaeste ca ne vom mai confrunta cu o serie de crize generate dedatoriile publice, insa nu sunt sigur cat va mai dura pana vaizbucni urmatoarea", a spus Wadhwani. Totodata, el si-a exprimatingrijorarea ca situatiile fiscale dificile cu care se confruntacele trei tari mediteraneene risca sa contagieze si alte natiuni,care nu fac parte din zona euro. "Sunt destul de ingrijorat inlegatura cu zona euro, unde corectiile fiscale au inceput deja.Avand in vedere ca este un partener atat de important pentru noi,ma tem ca zona euro ar putea contagia si Marea Britanie", a afirmatWadhwani.

Grecii trebuie sa se tina de cuvant

Investitorii avertizeaza ca viitorul celor doua tari iberice,Spania si Portugalia, depinde de modul in care guvernul de la Atenava reusi sa isi respecte angajamentele de austeritate in urmatoareaperioada.

"Daca executia masurilor anuntate de Grecia se va solda cu unesec, va fi mult mai greu pentru Spania si Portugalia sa seintoarca in ape mai calme (pe pietele financiare - n.r.)", este deparere Kommer van Trigt, reprezentant al fondului de investitiiRobeco, cu active de 140 mld. euro. "Vrem sa vedem mai multe dovezica masurile sunt implementate in mod real", a explicat Van Trigt,din punctul de vedere al unui investitor.

Pe de alta parte, guvernele europene spera ca ajutorul financiarin valoare de 110 mld. euro pe care l-au furnizat Greciei saopreasca o criza despre care laureatul premiului Nobel pentrueconomie, Joseph Stiglitz, spune ca pune in pericol insasiexistenta monedei unice europene.

Investitorii sunt de parere ca si Spania si Portugalia ar puteaavea nevoie de asistenta financiara, in ciuda faptului ca premierulspaniol José Luís Rodríguez Zapatero catalogheaza aceste speculatiica fiind "pure nebunii".

Prea tarziu pentru a mai convinge pietele

In opinia lui Wadhwani, fost strateg de politica monetara laBanca Angliei, ajutorul pentru Grecia s-a lasat asteptat mult preamult timp.

"Un pachet financiar de 50 de miliarde de euro acordat in lunafebruarie ar fi surprins pietele in mod pozitiv, iar acum au nevoiede 110 miliarde de euro si cu toate acestea efectele intarzie saapara, in principal pentru ca pietele au perceput in mod corectfaptul ca aceasta finantare creeaza lichiditati pentru moment, darnu este o modalitate de a rezolva problema de solvabilitate", aaratat Wadhwani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO