Business Internaţional

Ce te costa sa nu fii la locul si momentul potrivit? Demisia

15.01.2004, 00:00 16



Pentru Sir Philip Watts, presedintele companiei Royal Dutch-Shell, aprinsa dezbatere publica din aceasta saptamana cu privire la viitorul sau in cadrul companiei ar putea reprezenta pretul pe care-l va plati pentru abordarea unei perspective pe termen lung atunci cand actionarii doreau in primul rand solutii pentru problemele pe termen scurt cu care se confrunta compania.



Unii investitori importanti solicita demisia lui Sir Philip, fiind mai mult decat dezamagiti de absenta acestuia in momentul in care compania a anuntat ca-si reduce cu 20% estimarile cu privire la rezervele sale de petrol si gaze.



Aceasta lipsa de comunicare nu s-a manifestat insa numai in acest caz. Sir Philip, in varsta de 58 de ani, a fost de foarte multe ori criticat pentru faptul ca nu a raspuns intrebarilor dificile formulate de investitori.



Intrebat in legatura cu conflictul dintre obtinerea unor castiguri imediate si strategia companiei Shell cu privire la o dezvoltare sustinuta, Sir Philip a declarat: "Trebuie sa cream o valoare a actionarilor, iar acest lucru trebuie sa se intample si pe termen lung. In cazul industriei in cadrul careia ne desfasuram activitatea sunt importanti actionarii, dar si oamenii din regiunile in care lucram".



Acest gen de declaratie este tipica pentru Sir Philip, care de cele mai multe ori a depus mai multe eforturi pentru a castiga simpatia ecologistilor mai degraba decat pe cea a investitorilor.



Relatiile deja delicate dintre Sir Philip si actionari s-au deteriorat din momentul in care acesta a devenit presedinte al companiei, in iulie 2001. In 2002, actionarii l-au criticat pentru atitudinea sa "dura", slaba capacitate de a comunica pe teme de strategie si neabordarea directa a problemelor mai dificile.



In interviul acordat ziarului Financial Times inainte de anuntul de vineri al companiei, Sir Philip Watts declara ca a incercat din greu sa-si imbunatateasca comunicarea cu investitorii, refuzand insa in acelasi timp cu hotarare sa adopte un stil mai carismatic, caracteristic predecesorului sau Sir Mark Moody-Stuart, sau lui Lord Browne din cadrul BP.



"Este foarte important sa fii tu insuti pentru ca pana la urma suntem implicati intr-o afacere pe termen lung. Substanta este mai importanta decat stilul," declara Sir Philip.



Cu privire la criticile ce i s-au adus legat de atitudinea sa prea dura, Sir Philip a declarat ca aceasta ii este caracteristica datorita modului in care a fost crescut si educat in Leicestershire, cat si educatiei primite in cadrul Leeds University, unde a studiat fizica si geofizica.



Acesta a mai declarat ca este periculos sa adopti o atitudine defensiva fata de criticile ce ti se aduc. "Daca simti ca cei care te critica nu au dreptate, trebuie sa discuti cu ei, sa incerci sa-i intelegi si in acelasi timp sa-ti faci propriul mesaj inteles, iar astfel de lucruri dureaza".



Unii analisti si oficiali ai unor companii rivale spun ca evaluarile gresite ale lui Sir Philip cu privire la reactiile exterioare fata de anunturi negative au pus in umbra realizarile sale in cadrul Shell.



"Nu sunt sigur ca Watts ar trebui demis pentru acest lucru," a declarat J.J.Traynor, analist in cadrul Deutsche Bank. "Problemele Shell deriva din nivelul prea scazut al investitiilor". Acesta a remarcat faptul ca in perioada cuprinsa intre anii 1996-2000, Shell a alocat 6 miliarde pe an pentru gasirea de noi rezerve, cand suma alocata ar fi trebuit sa se ridice la 9 miliarde pe an.



Totusi, ca urmare a unei cresteri pana la 9 miliarde de dolari a cheltuielilor pe activitatile de explorare si productie, Shell a identificat sapte noi centre de productie in perioada 2000-2003, productia sa urmand sa creasca cu 1 milion de barili pe zi, iar rezervele sale cu 9 miliarde de barili pana in 2008.



Lui Sir Philip i-a fost insa dificil sa limiteze consecintele problemelor pe care le-a mostenit, iar, datorita unei serii de incidente cu care s-a confruntat, acesta a considerat necesara promovarea unei strategii ce viza in special o dezvoltare sustinuta. Strategia respectiva a devenit centrala pentru grup in urma cu sapte ani, dupa o revizuire a principiilor acestuia legate de afaceri.



"Am decis sa introducem doua sintagme: 'promovarea unei dezvoltari sustinute' si 'sustinerea drepturilor fundamentale ale omului'". Totusi, acestea au ridicat intrebari dificile privind conflictul dintre probleme de ordin social si de ordin ecologic si rentabilitatea pe termen scurt a companiei.



Sir Philip a negat faptul ca a urmarit cu indarjire sa ajunga la conducerea companiei Shell. "Acest lucru pur si simplu s-a intamplat".



Pe de alta parte, Sir Philip a admis faptul ca este un lider caruia ii place sa se implice in detalii. "Intr-o pozitie cum este cea pe care o detin eu, in cea mai mare parte a timpului zbori cu elicopterul. Cred ca trebuie sa aterizezi, sa iei contact cu realitatea, dar ca trebuie sa-ti reiei zborul dupa aceea, ridicandu-te destul de sus pentru a avea o perspectiva asupra tuturor lucrurilor, dar si dincolo de acestea", declara Sir Philip Watts.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO