Business Internaţional

Cea de-a cincea mare banca din Turcia se vinde pe Bursa

24.04.2007, 17:30 20

Halkbank, cea de-a doua mare banca a Turciei aflata in proprietatea statului, a demarat procedurile pentru lansarea unei oferte publice initiale de vanzare de actiuni din care guvernul estimeaza ca va strange cel putin 1 miliard de dolari (734 de milioane de euro) si care ar reprezenta inceputul unei vanzari strategice, titreaza Financial Times.
Aproximativ 25% din actiunile Halkbank, aflata pe locul cinci in clasamentul celor mai mari banci din Turcia dupa cota de piata, vor fi vandute prin intermediul unei oferte publice initiale.
Analistii estimeaza ca valoarea Halkbank ar fi de aproximativ 5 miliarde de dolari (3,67 miliarde de euro). Sectorul bancar al Turciei trece printr-o perioada de consolidare si restructurare, iar in ultimii doi ani s-au inregistrat numeroase achizitii ale bancilor locale de catre concerne internationale precum Citigroup, UniCredit, Fortis si National Bank of Greece.
Un plan initial de a pune in vanzare un pachet semnificativ de actiuni ale Halkbank unui singur investitor, care a atras atentia bancilor mai mari din Turcia si a cel putin doua concerne internationale, a fost abandonat in favoarea unei oferte publice initiale. Dar analistii au declarat ca listarea la bursa din Istanbul este prima etapa in vanzarea intregului pachet de actiuni aflat in proprietatea statului.
"Guvernul si-a facut clara intentia ca doreste sa vanda restul de 75%, probabil in 2008, iar acest lucru va fi promotorul ofertei publice initiale de acum", a declarat Mahmut Kaya, seful departamentului de cercetare din cadrul fondului de investitii Garanti Securities.
Halkbank a fost infiintata in 1938 si a fost creata ca o banca de dezvoltare care sa ajute la stimularea industrializarii si a economiei agroalimentare. In prezent isi concentreaza activitatea asupra IMM-urilor din Turcia.
Huseyin Aydin, directorul executiv al Halkbank, a declarat ca banca este una dintre cele numai patru din Turcia care detine filiale in fiecare oras important din tara.
"Puteti sa intrebati pe oricine cine este cea mai activa banca din sectorul IMM-urilor si vor raspunde ca Halkbank", a declarat Aydin. "Suntem principalul brand din acest segment", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO